29 / 03 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde kimse mağdur olmayacak!

 Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde kimse mağdur olmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde kimsenin hak mağduriyeti yaşayamayacağını söyledi



Bayraktar "Hep dillendirilen bir şey var. Vatandaşların evlerinin boşaltılması bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Boşaltılmadığı takdirde 60 gün içerisinde boşalttırılacak. Böyle bir şey yok. Kimsenin elektriğini suyunu 60 günde kesmeyeceğiz. Kimseyi kapı dışarı etmeyeceğiz. Böyle bir şey asla olmayacak" dedi.


DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ ÖNERECEĞİZ


Yaklaşık 700 milyar doları bulacağı tahmin edilen kentsel dönüşüm yasası kapsamında vatandaşların tereddüt ettiği noktalar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bilgi verdi. Bayraktar, anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlarda dahil, kimsenin hak mağduriyeti yaşamayacağını söyledi. Bakan Bayraktar, uygulamanın gerektirmesi hâlinde, riskli yapıyı kullanmakta olan kişilere de geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabileceğini, düşük faizli krediler önereceklerini dile getirdi.


KONUT HAKKI NEYSE VERİLECEK


Kentsel dönüşüm sırasında kimsenin hak mağduriyeti yaşamayacağının altını çizen Bayraktar, arsa payları üzerinden, konutlar üzerinden, hak neyse her birini vermeye çalışacaklarını belirterek, konuyla ilgili vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini ifade etti. Bakan Bayraktar "Hep dillendirilen bir şey var. Vatandaşların evlerinin boşaltılması bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Boşaltılmadığı takdirde 60 gün içerisinde boşalttırılacak. Böyle bir şey yok. Kimsenin elektriğini suyunu 60 günde kesmeyeceğiz. Kimseyi kapı dışarı etmeyeceğiz" dedi.


PİYASADAN KONUT ALINABİLECEK


Yasayla birlikte hak sahipleri, parsellerin tevhit edilmesine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hâsılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşlarıyla karar verecek.


Altyapı harcamaları maliyete dahil değil


Krediler nispeten düşük faizli, geri ödemesi kolay krediler olacak. Yoksul veya dar gelirli vatandaşlara daha uygun şartlarda konut veya iş yeri verilecek. Proje uygulamalarının yapıldığı illerdeki mevcut ekonomik durum, tabii afetin ortaya çıkardığı durum, konut rayiç ve enkaz bedelleri ile uygulama alanındaki kişilerin mal varlığı ve geliri göz önünde bulundurulacak. Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılacak konutların maliyetleri yapım maliyetlerinin altında tespit edilebilecek, sosyal donatı ve altyapı harcamaları da uygulama maliyetine dâhil edilmeyebilecek.

Yeni Şafak


Geri Dön