24 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'da 3600 dükkan ve 38 han restore edilecek!

 Kapalıçarşı'da 3600 dükkan ve 38 han restore edilecek!

57 yıldır çivi çakılmayan dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı’ya restorasyon çalışması yapılacak. Çarşıdaki 3600 dükkân ve 38 han restore edilecek. Çalışmalara çatıdan başlanacak



Dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı’da büyük restorasyon başlıyor. “Afet Yasası” kapsamında çarşıdaki 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han restore edilecek. Çalışmalar kapsamında ilk olarak James Bond filmi çekimi sırasında sıkça gündeme gelen çarşının çatısı yenilenecek.


Kapsamlı bir onarım ve restorasyona ihtiyaç duyan Kapalıçarşı için iyi haber Fatih Belediyesi’nden geldi. Restorasyon projesinin tamamlandığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Demir, bugün projenin detaylarını açıklayacak. Toplam 200 milyon lira maliyetle gerçekleştirilecek restorasyon, yaklaşık 3-4 yıl sürecek ve bu süreçte çarşının herhangi bir yeri kapatılmayacak. Restorasyon süresinde İlber Ortaylı, Sinan Genim, Betül Mardin gibi 18 önemli isim de danışma kurulunda yer alacak.


Yapıda değişiklik yok


Mimar Sinan Genim, 57 senedir küçük bakımlar dışında esaslı bir restore çalışması yapılmayan Kapalıçarşı’nın yenilenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Yeni bir düşüncenin gelmesi lazım. Bu kadar AVM’nin yanında eskiyor ve hâlâ eski imajını kullanıyor. Uygulama projesini tam görmedim ama mevcut yapı üzerinde hiçbir değişiklik yapılmaz. Tuvaletler çağdaşlaştırılacaktır. Bozulmuş dükkan cepheleri ile çatısı elden geçirilecektir. Görüntü kirliliği yaratan klima üniteleri revize edilecektir. Taşıyıcı sisteme bazı müdahaleler var onlar da ele alınacaktır. Aydınlatma, güvenlik ve yangınla ilgili de çalışmalar olacaktır.”


Dünyada haber oldu


Tarihi özelliğine rağmen yağmurda akan çatısı, su baskınları ve bakımsızlığıyla gündeme gelen Kapalıçarşı son olarak James Bond filminin çekimlerine de ev sahipliği yapmıştı. Çekimler sırasında çatıya zarar verildiği iddiaları da kamuoyuna yansımıştı. Çarşının onarıma duyduğu ihtiyaç New York Times gazetesine haber olmuştu. 45 bin metrekare kapalı alana sahip tarihi çarşı, 1894 depreminden sonra yapılan tadilatlarla da bugünkü halini almıştı.



Milliyet


Geri Dön