26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm KDV uygulamasına dahil olmayacak!

 Kentsel dönüşüm KDV uygulamasına dahil olmayacak!

Torba yasada yer alan düzenlemede kentsel dönüşüm projeleri kapsam dışında bırakıldı



Torba yasasında yer alan düzenlemede kentsel dönüşüm projeleri kapsam dışında bırakıldı. Böylece konut teslimlerinde konutun veya arsanın vergi değerine dayalı KDV farklılaşması ortadan kalktı.


İnşaat sektöründe bir süredir tepkilere neden olan ve konut teslimlerinde inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak, KDV oranının farklılaştırılması konusunda torba yasada yer alan düzenleme de kentsel dönüşüm projeleri kapsam dışında bırakıldı.


Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu yeni teşvik düzenlemesine ilişkin yasal altyapıyı oluşturan torba yasa üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Konutta uygulanan KDV 'de değişikliğe gidilmesini öngören ve konut sektöründe rahatsız yaratan madde de değişiklik yapıldı. 


Konut teslimlerinde inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak katma değer oranının farklılaştırılması yönündeki düzenlemeden özelleştirme kapsamındaki ve kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen yerler hariç tutuldu. Yürürlük maddesinde de değişikliğe gidildi. Buna göre KDV oranındaki farklılaştırma, yapı ruhsatı 1 Haziran 2012 tarihinden sonra alınan  veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten sonra yapılan inşaat işlerine ilişkin konut teslimlerinde uygulanacak.


Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda tasarıya yeni eklenen bir madde ile 6111 Sayılı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırması'nı öngören düzenlemeden yararlanmak üzere süresi içinde başvuran ancak taksitlerini ödeyemeyerek Kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçlulara yeni bir imkan daha sağlandı. Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödenmesi gereken tutarları süresinde ödeyemeyerek kanun hükümlerini ihlal edenler, bu tutarları ödemeleri gereken tarihten itibaren geç ödeme zammı ile birlikte bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın başından itibaren 4 ay içerisinde ödemeleri şartıyla kanundan faydalanabilecekler.


Esnaf muafiyetinden yararlanacak işler


Alt komisyon vergiden muaf esnaf kapsamı içine dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık meslek kolları da alındı.


Kabul edilen diğer bir maddeyle Devlet Demiryolları'nın Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine olan borçlarının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan olan alacaklarına karşılık mahsup ve terkin edilmesine imkan verildi. Torba Yasa Tasarısı'nın bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.


Canan SAKARYA/ Dunya


Geri Dön