28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüme Çevre Bakanlığı'ndan maddi destek verilecek!

 Kentsel dönüşüme Çevre Bakanlığı'ndan maddi destek verilecek!

Binası riskli olduğu tespit edilenlere talepte bulunmaları halinde Çevre Bakanlığı destek verecek. Vatandaşların sosyo-ekonomik durumlarını değerlendirecek olan Bakanlık, talepte bulunmaları halinde faiz desteği, sübvansiyon ve geçici konut destekleri ve



Kentsel dönüşüm yasası, Cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1-2 ay içinde uygulanmaya başlanacak. Dönüşüme ilk etapta İstanbul,  İzmir  gibi birinci dereceden deprem kuşağında olan yerlerden başlanılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasayla ilgili olarak uygulama yönetmelikleri hazırlama çalışmalarını hızlandırdı. Riskli binaların yıkımı için verilen 60 günlük süre vatandaş binasını yıktırmadığı takdirde 4-5 aya kadar uzayabilecek. Yine talepte bulunulması halinde faiz desteği, sübvansiyon ve geçici konut destekleri verilecek.


Kat sayısı yükseltilmeyecek


Bakanlık ayrıca, dönüşümde bina stoku oluşturmamak için çalışmalar yapacak. Yıkılan konutların adedi kadar konut üretilecek. Örneğin 3 katlı bina yıkılıp yerine 10 katlı bina dikilmeyecek. Proje nin toplumun her kesimini kucaklayacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yerel yönetimler, TOKİ, sivil toplum kuruluşları, özel sektör iş ortağımızdır. Biz projenin devlet projesi olduğunu ve 75 milyon iş ortağımız olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Kaynak sadece 2B değil


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2B arazilerinin yüzde 90'nını kentsel dönüşüm hesabına aktaracak. Bunun yanında, çevre cezalarının yüzde 50'si, uygulamada bulunacak belediye yatırım bütçelerinin yüzde 5'i ve harç gelirlerinin yüzde 50'si, İller Bankası'nın bazı faaliyetlerinden elde edeceği karın yüzde 50'si ve Maliye Bakanlığı'nca aktarılacak ödenek de kentsel dönüşüm için kullanılacak.


Nasıl uygulanacak?


Uygulama öncelikle binaların riskli olmasının belirlenmesi ile başlayacak. Binasının riskli olduğu kesinleşen kişilerin binayı 60 gün içinde yıkması gerekecek. Vatandaş yıkmazsa ikinci defa süre verilecek. Bu süre zarfında da yıkmazsa mülki amirlerden yapıyı yıkması istenecek. Bu durumda süre 4-5 aya kadar uzayabilecek. Bundan sonra vatandaş ekonomik gücü yeterli değilse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edip destek talep edebilecek. Bakanlık talepte bulunan kişilerin sosyo ekonomik durumlarını göstermelerini talep edecek. Ekonomik gücü olmayanların tespit edilmesi ile Bakanlıkça daha sonra tespit edilen oranlarda destek sağlanacak.


HABER: EMİNE AÇAR / BUGÜN GAZETESİ





Geri Dön