28 / 03 / 2024

Nişantaşı dönüşümünü yaratan Keten İnşaat, mülkiyet hakkına dikkat çekiyor!

 Nişantaşı dönüşümünü yaratan Keten İnşaat, mülkiyet hakkına dikkat çekiyor!

Keten İnşaat patronu: Ev sahibinin taşınmasından kirasına tüm masrafı üzerimize alıyoruz. Evler %75 değer kazanıyor' diyor. Ve ekliyor; 'Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkına azami hassasiyet şart



Keten İnşaat, yıllardır Nişantaşı'nda kelimenin tam anlamıyla 'butik kentsel dönüşüm' gerçekleştiriyor. Şimdiye kadar çoğu Teşvikiye, Nişantaşı bölgesinde olmak üzere İstanbul'da 60'a yakın apartmanı daire sahipleri ile anlaşarak, yenileyen firma bölgede apartmanını yenilemek isteyenlerin de kapısını çaldığı ilk adres konumunda. Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, her ay 20'nin üzerinde yenileme teklifi aldıklarını ancak bunların küçük bir bölümünü 'fizibıl' bulup, kabul ettiklerini söylüyor. Keten, halen devam eden 8-9 projelerinin bulunduğunu, anlaşma yaptıkları ve sırada bekleyen 30'a yakın projenin daha olduğunu ifade ediyor. 


Evden eve nakliyat


Fikirtepe'de başlatılan kentsel dönüşümde müteahhit firmaların en büyük sıkıntıyı kat malikleri ile anlaşma sürecinde yaşıyor. Ferhat Keten ise daire sahipleri ile anlaşmakta zorlanmadıklarını şöyle anlatıyor: 'Biz bir apartmanla anlaşma sağlayacağımız zaman firma tüm sorunluluğu üzerimize alıyoruz. Önce konut sahiplerine yakın çevrede, evleri teslim edilinceye kadar yaşayacakları yeni daireler buluyoruz. Bir taşıma şirketi ile anlaşıp daire sahiplerinin hiç masrafsız bu evlere taşınmasını sağlıyoruz. Ve tüm kiralarını ödüyoruz. Apartmanlarının yıkıp, yeniden inşa süreci tamamlandığında yine onları hiç masrafsız evlerine geri taşıyoruz.'


Onay vermeyenin de hakkı korunmalı


Yeni kentsel dönüşüm yasasını sorduğumuzda ise Keten; 'Kesinlikle çok faydalı bir yasa. Ama bazı hassas noktalara çok dikkat etmekte fayda var. Mülkiyet haklarına azami hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Konutların yıkılıp tekrar yapılması sürecinde  karar verirken, onay verenler kadar vermeyenlerin de hakkı korunmalı' diyor.


% 75 değer artışı


Keten, şimdiye kadar hayata geçirdikleri projelerde yıkılıp yeniden inşa edilen konutların ortalama yüzde 75 değer kazandığını, daire sahiplerinin de bu alışverişte memnun kaldığını belirtiyor. Teslim ettikleri evlerin metrekaresinin, evin önceki haline göre daha fazla olduğunu anlatan Keten, 'Eski evlerde kör noktalar, kayıp alanlar çok fazla. Biz yıllardır bu işi yaptığımız için kayıp alanları iyi değerlendirmeyi öğrendik. Bu yöntemle, konut sahibinin yeni evinin eski evine göre daha büyük olmasını sağlıyoruz. Sonuçta onlar da biz de daha karlı çıkıyoruz' diye anlatıyor.


Akşam


Geri Dön