29 / 03 / 2024

REW İstanbul ile kentsel dönüşümde geri dönüşüm zamanı!

 REW İstanbul ile kentsel dönüşümde geri dönüşüm zamanı!

Ülkemizde özellikle son dönemde gündemde olan kentsel dönüşüm projeleri, aynı zamanda geri dönüşüm ve atık yönetimi uygulamalarının günlük yaşamda yerleşik hale gelmesi için de önemli bir fırsat sunuyor



2005 yılından bu tarafa her yıl Dünya Çevre Haftasına denk gelen günlerde REW İstanbul fuarını organize eden İFO Fuarcılık’ın Genel Müdür Yardımcısı Zekeriya Aytemur, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yeni yapılacak binaların, kendi enerjisini kendisi sağlayan, geri dönüşüme uygun alt yapıya sahip olan, atıklarını çevreye zarar vermeden kaynağında ayrıştırabilen ekolojik yapılar olarak projelendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yaptığı açıklamada; “Tüketimin yoğun olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Buna karşın kaynaklarımız ne yazık ki sınırsız değil. Sürdürülebilir bir yaşam için geri dönüşüm ve atık yönetimi olgusu çok önemli.  Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümü, belediyeler için önemli bir sorun. Fakat, Kentsel Dönüşüm projeleri evsel atıkların geri dönüşümü için önemli bir fırsat sunuyor” diyen Aytemur, yeni yapılacak binaların, gelişmiş ülkelerdeki gibi geri dönüşüm altyapısına sahip çevre dostu yapılar olarak inşa edilmesi ile çevre konusunda önemli ilerleme kaydedilebileceğini vurguluyor.


T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı. Eski binaların yıkılarak yerine modern yapıların inşa edileceği bu süreç, sürdürülebilir çevre için de önemli bir fırsat sunuyor. Yeni yapılacak binalarda, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi binanın atık suyunu arıtarak duşta, tuvalette ya da bahçe sulamada yeniden kullanıma sunan sistemler, yine binanın ortak alanlarındaki enerji ihtiyacını güneşten veya rüzgardan sağlayabilen sistemler, çevre için büyük sorun oluşturan atık yağları doğrudan evlerin mutfaklarından toplayan, kağıt, metal, plastik ve organik evsel atıkları kaynağında ayrıştıran teknolojiler kullanılarak geri dönüşüme uyumlu bir kentsel dönüşüm modeli hayata geçirilebilir. 


İFO Fuarcılık tarafından 07-10 Haziran tarihlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da destekleriyle 8.’si düzenlenen Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul, kentsel dönüşümle uyumlu olarak hayata geçirilebilecek geri dönüşüm teknolojilerine ilişkin en son yenilikleri 4 gün boyunca bir arada sunacak. Bu anlamda fuar, sadece sanayiciler için değil belediyeler, yapı firmaları ve inşaat şirketleri için de önem taşıyor. 


Geçtiğimiz yıl 23 ülkeden toplam 307 firmanın yer aldığı ve 34 ülkeden 10.742 profesyonel ziyaretçinin takip ettiği REW İstanbul bu yıl da yoğun bir katılıma sahne olacak. Bu sene 30 ülkeden 350 markanın katılacağı ve 12.500 profesyonel ziyaretçinin hedeflendiği Türkiye’nin bu alandaki uluslararası çapta en büyük ticari fuarı olan REW İstanbul 2012 hakkında detaylı bilgi, katılım ve online davetiye için www.rewistanbul.com adresini ziyaret edebilir ya da (0212) 275 75 79 numaralı telefonu arayabilirsiniz.



Geri Dön