24 / 04 / 2024

TOKİ, Gaziantep'e 3 binin üzerinde yeni konut yapacak!

 TOKİ, Gaziantep'e 3 binin üzerinde yeni konut yapacak!

İstanbul'dan sonra en fazla göç alan il konumundaki Gaziantep'te belediyeler, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızla sürdürüyor



TOKİ ile kentsel dönüşüm protokolü imzalayan Gaziantep'teki belediyeler,  hem kamulaştırılan binaların yıkımını sürdürüyor hem de depreme dayanıklı konut yapıyor.


Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, nüfus bakımından Türkiye'nin beşinci büyük ilçesi olan Şahinbey'de geçen yıl itibariyle 757 bin kişinin yaşadığını ve ilçenin yüzde 80'inin çarpık yapılardan oluştuğunu tespit ettiklerini belirterek, hızlı konut üretimi ve kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi.


Tahmazoğlu, ''Biz 3 yıldan beri çarpık yapılaşmayla ciddi mücadele ediyoruz. Bu çerçevede çarpık yapılaşan 487 binayı yıktık. Yıktığımız evlerde gördük ki hepsi üst üste yığılma olarak yapılmış, depreme dayanıksız evler. Onun için 4 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışması başlattık'' dedi.


Nuripazarbaşı bölgesinde 403 binayı kamulaştırdıklarını, 275'ini de yıktıklarını söyleyen Tahmazoğlu; Yazıcık, Perilikaya, Serinevler ve Güzelvadi bölgelerinde de kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Tahmazoğlu, ''Göreve geldiğiniz günden itibaren kentsel dönüşüm yapmak için 'çarpık yapılaşmaya dur' dedik. 2010 yılının başında  TOKİ  ile ilk kentsel dönüşüm protokolünü imzaladık. Son 2,5 yıl içinde 112 milyon TL kamulaştırma yaptık. Kentsel dönüşümü hızlı şekilde yapmaya devam ediyoruz" dedi.


3 binin üzerinde yeni konut


Yıkılan yerlerde modern konut alanları açtıklarını dile getiren Tahmazoğlu, Etiler'de 296 konutun tamamlandığını, hava alanı yolu üzerinde 702 konutun inşaatının hızla devam ettiğini, Nuripazarbaşı bölgesinde 400, Karataş'ta ise 2 bin konutun yapımına başlayacaklarını aktardı.


Gelecek yıl 3 binin üzerinde yeni konut yaparak teslim edeceklerini de açıklayan Tahmazoğlu, "En önemlisi depreme dayanıklı olacak. Böylelikle vatandaşlarımızın yaşam standardı yükselecek'' dedi.


Ucuz konut imkanı


Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da arsa maliyetinin ucuz olduğu yerlerde konut üretmek istediklerini belirtti.


Seyrantepe'de, TOKİ ile bin 200 konutun yapımıyla ilgili protokol yapacaklarını anlatan Fadıloğlu, ''Kentsel dönüşüm ilan ettiğimiz bölgede kamulaştırmayla evini aldıklarımız, kurasız olarak buradan 2+1, 3+1 daire alabilecekler. Şirinevler'de belediye, mülkünü TOKİ'ye devrederek, vatandaşımızın ucuz konut almasını sağlayacak şekilde planlama yaptık. Belediye olarak dar gelirli vatandaşlara yaptığımız konutlarımız var'' diye konuştu.


Rıdvan Fadıloğlu, son bir yılda belediyenin öz kaynaklarıyla kamulaştırmaya 20 milyon TL harcadıklarını, İller Bankası'ndan ise 50 milyon TL kredi tesis ettiklerini de sözlerine ekledi.


Geri Dön