19 / 04 / 2024

Van'da güçlendirme bekleyen binaların yüzde 80'i ruhsatsız!

 Van'da güçlendirme bekleyen binaların yüzde 80'i ruhsatsız!

Van'da meydana gelen depremlerin ardından orta hasarlı olarak tespit edilen yaklaşık 10 bin konutun yüzde 80'e yakınının ruhsatı bulunmuyor



Bu binaların güçlendirilmesi için vatandaşların belediyeden güçlendirme ruhsatı alması gerekiyor. Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Selma Aslan, şu ana kadar belediyeden ruhsat almak için başvuruda bulunan kimsenin olmadığını söylüyor. Aslan, belediyeden güçlendirme ruhsatı almayan vatandaşların, devlet tarafından güçlendirme projeleri için verilecek 15 bin TL krediden yararlanamayacakları uyarısında bulunuyor.


Van'da yaşanan 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından binlerce yapı kullanılmaz duruma geldi. Hükümet, orta hasarlı yapılar için 15 bin lira kredi verileceğini açıkladı. Ancak vatandaşların bu krediden yararlanabilmeleri için yapılarının ruhsatlı olması ve güçlendirme için de Van Belediyesi'nden yapı güçlendirme ruhsatı alması gerekiyor.


Güçlendirme çalışmaları ile ilgili bilgi veren Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Selma Aslan, ruhsatı olmayan ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapıları vatandaşların kendi imkanları ile güçlendirdiklerini belirterek, bunun doğru olmadığını aktardı. Vatandaşların kendi yaptıkları güçlendirmelerde mühendislik desteği almadığını açıklayan Aslan, "Bizden ruhsat almayan binalara güçlendirme yapılsa bile belediye kayıtlarında orta hasarlı olarak kalacaktır." dedi. Aslan, şehirde güçlendirme yapılması gereken binaların büyük bölümünün imar ruhsatı bulunmadığını, bunlara güçlendirme ruhsatı da veremediklerini ifade etti. Aslan, "Şu ana kadar ruhsat almak için resmî bir başvuru yok. Ancak vatandaşlar şifahi olarak bilgi alıyor." ifadelerini kullandı.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ruhsatsız yapılarının durumunun iyileştirilmesiyle ilgili bir yazı yazdıklarını aktaran Aslan, şunları dile getirdi: "Kanunen bu yapıların yıkılması gerekiyor. Ancak insanlar mağdur durumda. Biz güçlendirme ihtiyacı olan yapılar için mevcut hali ile ruhsatlandırılarak gerekli güçlendirme ruhsatlarını verip denetim altına alınmasını istiyoruz."


Az hasarlı konutlara 1.250 TL yardım


Van'daki depremde konutları az hasarlı olarak tespit edilenlere kiracı veya mal sahibi olduklarına bakılmaksızın 1.250'şer lira yardım verilecek. Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, yardımlardan birden fazla konut sahibi olanlar, sadece bir konut için yararlandırılacak. Yardımı alanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının depremzedeler için tahsis ettiği sosyal tesisler, prefabrik konutlar, konteynerler ve çadırkent hizmetlerinden yararlanamayacak. Yardımlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı özel hesabından kaynak aktarılmak suretiyle valilikçe yapılacak. Yardımların dağıtımına ilişkin esaslar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından belirlenecek. 


AA - ZAMAN


Geri Dön