26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde arsa payı sorunu!

Kentsel dönüşümde arsa payı sorunu!

Riskli alanlarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulamalarında komşular arasında "arsa payı" sorunu yaşanıyor. Hatalı arsa payının düzeltilmesi için dava açılabiliyor. İşte kentsel dönüşümde arsa payı sorunu...



Kentsel dönüşümde arsa payı sorunu!

Riskli alanlarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulamalarında komşular arasında "arsa payı" sorunu yaşanıyor. Hatalı arsa payının düzeltilmesi için dava açılabiliyor.


Kanuna göre, arsa payı düzenlemesinin yeniden yapılabilmesi için arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle oransız olarak belirlenmiş olması gerekiyor.


Buna bağlı olarak mahkemenin tüm kanıtları değerlendirerek bağımsız bölümün değeri ile bölüme özgülenen arsa payını karşılaştırarak denklik sağlaması gerekiyor.


Bu işlemde bağımsız bölümlerin cinsi, bulunduğu kat, alanı, ısınma sistemi, aydınlanması, mimari kullanımı ve konumu, cephesi ve manzarası, kullanma amacı (konut, işyeri vs.), eklentileri, güneşten yararlanma, rüzgar ve diğer dış etkenlerden etkilenme olayı gibi hususlar değerlendirme için esas alınıyor. 


kentsel dönüşümde hatalı arsa payı sorunu için açılacak dava için hak düşürücü süre sınırlaması bulunmuyor.


Bağımsız bölüm maliklerinin, borçlar kanununun iradeyi ortadan kaldırıcı sebepler hariç, arsa payının düzeltilmesi talebi ile dava açma hakkına sahip oluyor.



Kentsel dönüşümde arsa sahiplerinin hakları!


Geri Dön