25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde arsa payı!

Kentsel dönüşümde arsa payı!

31 Mayıs 2012 tarihinde 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında kentsel dönüşümde arsa payı hususuna da yer veriliyor...



Kentsel dönüşümde arsa payı!

31 Mayıs 2012 tarihinde 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Türkiye genelinde riskli yapılarak tespit edilip, yıkılarak yerine sağlam binalar inşa ediliyor.


Bu hususta en çok merak edilen sorular arasında kentsel dönüşümde arsa tapulu evlerin ne olacağı yönünde. Bilindiği üzere arsa payı, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken, ana yapının veya yapıların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında arsadan pay verilmesi olarak ifade ediliyor.


Bir başka deyişle arsa payı bir taşınmazda bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payı olarak tanımlanıyor. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulurken bağımsız bölümler üzerine rayiç değerler orantısında konum, cephe, büyüklük vb. olgular gözetilerek verilen pay olarak karşımıza çıkıyor.


Arsa payı bir taşınmazda ya kat irtifakı kurulurken ya da kat mülkiyetine geçilirken kuruluyor. Kentsel dönüşümde hatalı arsa payı sorunu bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde ortaya çıkıyor. 


Söz konusu bina yıkılmadan önce her biri eşit olan bu bağımsız bölüm sahiplerinin, bina yıkılıp arsa tapusuna dönüldüğünde bir daire bedeline yakın hak kaybı yaşamaları veya bir daireye yalan hakka kavuşmaları anlaşmazlıklara sebep oluyor.


Kentsel dönüşüm sürecinin kanunun emredici hükümleri sebebiyle riskli bina, riskli bölge gibi kesin yıkımla sonuçlanacak süreçleri başladığında sürecin çok hızlı işleyip yıkımla sonuçlandığı da düşünüldüğünde bina yıkılmadan önce zamanında önlem alınması gerekiyor. 


Kentsel dönüşümde arsa tapulu evler ile ilgili bir hata olması durumunda; malikler arsa paylarının hatalı olmasını neden olarak göstererek yolu ile bunu düzelttirme hakkına sahip.



Riskli yapı tespiti kanunu!
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun!



Geri Dön