19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde arsa payının düzeltilmesi davası!

Kentsel dönüşümde arsa payının düzeltilmesi davası!

Kentsel dönüşümde bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde yapılan tescil işlemi sırasında "arsa payı" hatalı olabiliyor. Arsa sahibi tarafından kentsel dönüşümde arsa payının düzeltilmesi davası açılabiliyor...



Kentsel dönüşümde arsa payının düzeltilmesi davası!

Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatleri aranmaksızın Bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, önceki vasfı ile değerlemede bulunularak veya malik ile yapılan anlaşmanın şartları tapu kütüğünde belirtilerek malikleri adına payları oranında tescil ediliyor. 


Kentsel dönüşümde bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılıyor. 


Kentsel dönüşümde hatalı arsa payı sorunu bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde bu tescil işlemi sırasında ortaya çıkıyor. 


Söz konusu bina yıkılmadan önce her biri eşit olan bu bağımsız bölüm sahiplerinin, bina yıkılıp arsa tapusuna dönüldüğünde bir daire bedeline yakın hak kaybı yaşamaları veya bir daireye yalan hakka kavuşmaları anlaşmazlıklara sebep oluyor.


Kentsel dönüşüm sürecinde, binada maliklerin arsa paylarının hatalı olmasından dolayı dava açma hakkına sahip oluyor. Dava açmak için herhangi bir hak düşürücü süre bulunmuyor.


Arsa payında hata yapıldığını düşünen arsa payı sahipleri, bu işlemin düzeltilmesi için dava açabiliyor.



Arsa payı kanunu!






Geri Dön