29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde Avcılar modeli!

Kentsel dönüşümde Avcılar modeli!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (IBB), Marmara Depremi'nin vurduğu Avcılar'da yeni inşa edilecek binalar için en fazla 4 kata kadar izin vermesi nedeniyle kentsel dönüşüme başlanamadı.




Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, her sokak ve caddesi deniz veya gölü gören, su ile buluşabilen bir kent olan Avcıiar'daki dezavantajlı durumu avantaja dönüştürmek istediklerini belirterek, insanların yerinde kalacağı, komşularından ayrılamayacağı, sosyal donatı alanları olan, caddeleri geniş Avcılar Modeli' yaratmayı hedeflediklerini söyledi. 


"DEZAVANTAJ, AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR" 


Deprem gerçeğinin avantaja dönüştürülebilecek bir olgu olduğunu ifade eden Başkan Handan Toprak Benli, "Deprem ile felaket yaşanır. Sıkıntının dışında bereket de fışkırabilir. Biz Avcılar'da deprem felaketini birlikte yaşadık. Bu aynı zamanda acıları avantaja çevirebilecek bir durumdur. Buradaki insanların yaşam alanı ve avantajlarını koruyarak planlı, yerinde bir dönüşüm mümkündür" dedi. 


Başkan Toprak Benli, din adamlarının 1750'li yıllarda Lizbonda meydana gelen depremi ahlaki dejenerasyonlar nedeniyle cezalandırma olarak nitelendirdiğini, insanların bu nedenle öldüğünü savunduğunu, bilim adamlarınınsa fay hattının kırılmasını tek neden olarak gösterdiğini söyledi.


Başkan Toprak Benli, Jean-Jacques Rousseau nun, "Tanrı sadece fakirleri sevmiyor olabilir mi? Neden sosyo-ekonomik yapısı yüksek insanlar ölmüyor, orada dejenerasyon yok mu? Jeolojik denilen olay da hep fakir mahallelerinin altından mı geçiyor" sözünü hatırlattı. 


Avcılarda 2000'den önce yapılan bütün binaların risk analizlerinin yapılmasını istediklerini belirten Başkan Benli, 5-6 katlı binaların yenilenmesi konusunda mevzuat sorununun aşılamadığını vurguladı. 


Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, şöyle devam etti; "Bilimsel destek almış binalar depremde yıkılmaz. Zemine göre yapıldığı ve bilimsel destek alınarak, sosyo-ekonomik olarak desteklenirse o binalar yıkılmaz, insanlar deprem acıları yaşamaz. Bilimsel projeler hazırlanmalı, yerel ve merkezi yönetimlerin desteği, kredilendirilme ile zemine uygun binalar yapılıp denedenmelL Günümüzde her zemine bina yapılabiliyor. Sürekli depremlerin olduğu dünyanın gelişmiş ülkelerinden Japonya örneğinden yola çıkarak Avcıların dezavantaj gibi görünen durumunu hazırlayacağımız plan ve destekle avantaja çevirmek istiyoruz." 


"HALKIMIZI MAHALLESİNDEN GÖNDERMEYECEĞİZ" 


Başkan Dr. Toprak Benli, "İzin verilen kat sayısı dört. İnsanlar haklı olarak 'Diğer iki kat ne olacak?' diye soruyor. Bu binaları yıktırıp yenisini yaptıramıyorlar. Halkın önüne büyük bir çözümle gitmek zorundayız. Eski mahallelerimizdeki evlerin yenilenmesi konusunda sıkıntı var. Yeşilkent ve Firuzköy Mahallesinin imar planı bile yok. Diğer 7 mahallemizde eski evler var yenilenemiyor. Mutlaka üst plan yapmalıyız. Avcılar halkını mahallesinden göndermeyeceğiz. Hümanist yaşam alanı olacak" diye konuştu. 


Avcıların jeolojik yapı bakımından bir tarafında deniz, diğerinde göl bulunduğunu, yerleşim birimimin bunlardan yukarı doğru yükselen platoya sahip olduğunu anlatan Başkan Dr. Toprak Benli, "Avalar çok güzel bir kentleşme halinde her yerden deniz ve gölü görebileceği bir alan. Her sokak ve caddesi deniz veya gölü gören; su ile buluşabilen bir kent. İnsanların yerinde kalacağı komşularından ayrılamayacağı sosyal donatı alanları olan caddeleri geniş bir Avcıları sağlamayı hedefliyoruz. Avcılar dünyanın en güzel kentlerinden biri olacaktır" ifadelerini kullandı. 



Kent Yaşam


Geri Dön