19 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde cepheye standart getirilmeli!

Kentsel dönüşümde cepheye standart getirilmeli!

İstanbul'da kentsel dönüşüm özellikle Kadıköy ağırlıklı olarak devam ederken, yenilenen binalarda cephe sorunu ortaya çıkmaya başladı. 'Kent dokusunun korunması için cepheye standart getirilmeli' görüşü yaygın...



İstanbul'da kentsel dönüşüm, özellikle Kadıköy ağırlıklı olarak devam ederken, gerçek dönüşümün ne kadar gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise hâlâ tartışılıyor. Bu kapsamda kentsel dönüşümün kalbinin attığı Kadıköy'de firma sayısı 500'e ulaşırken, binalarda cephe sorunu ortaya çıkmaya başladı. 


Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan da, daha sağlıklı binaların inşa edilmesi ve Kadıköy'ün dokusunun korunabilmesi için cephelere bir standart getirilmesi gerektiğini söyledi. Şu anda kentsel dönüşümden ziyade, kentsel yenilemenin söz konusu olduğunu ifade eden Aydoğan, kentsel yenilemeyle binaların sadece yıkılıp depreme dayanıklı olarak yeniden yapıldığını söyledi. 


Kentsel yenileme yapılırken ortaya çıkan en önemli problemlerden bir tanesini de binaların cephelerinin oluşturduğunu dile getiren Aydoğan, önümüzdeki dönemlerde, inşaatlar bittikçe cephe probleminin, inşaat sektöründe konuşulacak en önemli konulardan biri olacağını kaydetti. İrfan Aydoğan, kentsel yenileme yapılırken cephe karmaşasının yaşandığına vurgu yaparak, şunları söyledi: 


"Herkes istediği malzemeden cephe yapmamalı. Avrupa normlarında nefes alabilen, ısı yalıtımına katkı sağlayan malzemeler seçilmelidir. Yine yüksek ısı derecesine dayanıklı, yanmaz özelliğiyle ön plana çıkan taşyünü gibi A2 sınıfı yanmaz malzemelerin kullanılması ve bunun binanın bütününde uygulanması gerekiyor. Keza belli bir kattan sonrasında taşyünü kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca farklı cepheler, estetiği bozup kent dokusuna zarar vermemeli." 


Dış cephede kullanılan standardı olmayan malzemelerin, depremde risk oluşturduğunu belirten Aydoğan, bu malzemelerim deprem sırasında düşerek can kaybına dahi yol açabileceğini vurguladı. 


Dünya





Geri Dön