19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde eczanelerin dükkan şartı kaldırıldı!

Kentsel dönüşümde eczanelerin dükkan şartı kaldırıldı!

Eczanelerin faaliyet gösterdiği mekanın, yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesinde 'dükkan veya işyeri olarak kaydedilmiş' olması zorunluluğu kaldırıldı. Yönetmelik değişikliğiyle AVM'lerdeki eczanelerin nöbetten muaf olma uygulamasına son verildi.



Eczanelerin faaliyet gösterdiği mekanın, yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesinde 'dükkan veya işyeri olarak kaydedilmiş' olması zorunluluğu kaldırıldı. 


Yönetmelik değişikliğiyle alışveriş merkezlerindeki (AVM) eczanelerin nöbetten muaf olma uygulamasına son verildi. Ayrıca eczanelerin, ısı-nem ölçer bulundurma zorunluluğu süresi 12 Nisan 2017'ye uzatıldı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, eczane açılacak mekânın, yapı ruhsatı ve kullanım izin belgesinde 'dükkan veya işyeri' olarak kaydedilmiş olması zorunluluğu kaldırıldı ve esneklik sağlandı. Bu belgelerde başka kullanım alanı yazılmış olsa da ilgili mekâna ilişkin belediyeden o yerin dükkan veya işyeri olduğuna dair resmi bir belge alınması, işlem için yeterli olacak. Açılış işlemlerinden, yerleştirmeyle eczane açacakların belgeleri toplama ve sağlık müdürlüklerine başvurması için verilen süre de 60'tan 90 güne çıkarıldı. Açılabilecek eczanelere yönelik merkezi planlama olan 'eczacı yerleştirmeleri' de yılda iki değil üç kez yapılmaya başlanacak. Ancak, ek yerleştirme uygulamasına gidilmeyecek. 


AVM'lere nöbet zorunluluğu 


Yönetmelik değişikliğiyle alışveriş merkezlerindeki (AVM) eczanelerin nöbetten muaf olma uygulamasına son verildi. Yönetmelik değişikliğinden önce, nöbet tutma imkanı bulunmayan AVM'lere yönelik herhangi bir uygulama yapılmayacak. Ancak yeni açılacak AVM eczanelerinin nöbet tutmasına uygun koşulların sağlanması istenecek. AVM'ler geceleri kapatıldığı için içindeki eczaneler nöbet dışı tutuluyordu. 


Kentsel dönüşüm planlama dışı 


Kentsel dönüşüm nedeniyle işyerlerinden çıkmak zorunda kalan eczacılara da kolaylık sağlandı. 'Nüfusa göre eczane açma kriteri' bu eczaneler için uygulanmayacak. Eczanelerin personel ayarlaması da yeniden yapıldı. Serbest eczanelerde yıllık 80 bin reçete sayısı veya yıllık 3 milyon Türk Lirası tutarında ciroyu geçerlerse ikinci bir eczacı daha işe alınacak. İlave istihdam edilecek eczacı sayısı en fazla 3 olacak. 


Ciro beyan etmeyene ceza 


Yönetmelik kapsamında, ilaç türüne bağlı olarak nem ve ısı ölçer bulundurma zorunluluğu süresi 12 Nisan 2017'ye kadar uzatıldı. Bu süre içinde eczanelerin bu türden yatırımlarına yönelik ayrı bir kriter belirlenecek ve ciro esasına göre kademeli geçiş yapılacak. 


Ciro bilgilerini verme zorunluluğunu yerine getirmeyen eczanelere yönelik idari yaptırım da uygulanacak. İlaç Takip Sistemi bu eczaneler için kapatılacak ancak ilaç satışlarına devam etme imkanı sağlanacak. Eczane, sisteme ciro bilgilerini girdikten sonra sistem açılacak. Kapanan eczanelerin ilaçları aldığı depolara  iade etme zorunluluğu kaldırılırken, süresi biten ilaçların imhası kolaylaştırıldı. Bu arada, gerekli görülmesi halinde daha önce vermiş olsa dahi eczacının sağlık raporu ve sicil kaydının güncel hali istenebilecek. Diğer yandan, eczane tabelaları için standartlar belirlenmesine yönelik çalışma da TEB tarafından yapılacak. Eczane tabelalarının tamamı ışıklı olacak. 



İstanbul Eczacı Odası (İEO), SGK ile 31 Mart'ta sözleşmelerinin sona ereceğini açıkladı ve ilaçta yaşanacak kaosun sorumlusunun kendileri olmayacağını bildirdi. Eğer SGK ile Türk Eczacıları Birliği (TİB) arasındaki sözleşme yenilenmezse hastalar eczaneden ilaçları SGK indirimi olmadan, normal fiyatla alacak ve daha sonra faturaların tahsilatı için SGK'ya gidecek. 


Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, ekonomik taleplerin karşılanmadığı bir sözleşmeyi eczacıların imzalamayacağını belirtti. Sarıalioğlu, 13 bin eczanenin batma noktasında olduğunu  savunarak, "Ocak 2016'da ekonomik taleplerimizin görüşülebilmesi için, bütçe onaylanma sürecinin tamamlanması gerektiğinden SGK ile TEB arasında 3 aylık geçici bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol 31 Mart'ta sona erecektir. Türkiye'de eczanelerin yüzde 54'ü yoksulluk sınırının altında bir gelirle ve neredeyse tamamı krediborç sarmalı ile ayakta kalmaya çalışmaktadır. 80 milyon sigortalıya sunulacak ilaç hizmetinin sağlıklı yürümesi ve 24 bin 500 eczanenin 71 bin çalışanıyla ayakta kalabilmesi adına istenen iyileştirme talebi için, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndaki bakanlarımızın bütçeyi bahane etme lüksleri yoktur" dedi. 


Dünya


Geri Dön