26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde ev sahipleri para öder mi?

Kentsel dönüşümde ev sahipleri para öder mi?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak belirlenen taşınmaz mallar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa edilebiliyor. Peki, kentsel dönüşümde ev sahipleri para öder mi?



2012'de yürürlüğe giren kanun ile birlikte başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları birçok il ve ilçede devam ediyor. Dönüşüm kapsamında riskli olarak belirlenen taşınmaz mallar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa edilebiliyor.


Kentsel dönüşüm süreci, vatandaş talebiyle başlayabildiği gibi, Bakanlık tarafından da tespit edilen riskli alanlarda İdare eliyle başlayabiliyor. Dönüşüm sürecine giren riskli ev sahipleri maddi bir kayıpla karşılaşıp karşılaşmayacağını merak ediyor. Peki, kentsel dönüşümde ev sahipleri para öder mi?


Kentsel dönüşüm uygulaması vatandaşlara maddi yük çıkartabiliyor. Durum, ortaya çıkan masraf, yıkımdan sonra inşa edilecek konut projesine, büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebiliyor. 


Bilindiği üzere ev sahipleri mülkleri üzerine yeniden hem kendi imkanları ile yapı yapabiliyor, hem de anlaştığı müteahhit ile ortaklaşa bina da yapabilecek.  


Bina yapabilecek maddi durumu olmayanlar ve her hangi bir müteahhit tarafından da değerlendirilmeyen mülklere bakanlık talip olabilecek. Mülk sahiplerine özel bütçeden isterlerse bedelleri ödenecek isterlerse de  TOKİ  eliyle yapılmış konutlardan verilecek. Kendi arazisine bina yapmak isteyen ev sahipleri talep etmeleri halinde kendilerine oluşturulmuş olan dönüşüm hesabından uygun faiz oranları ve ödeme koşulları altında kredi sağlanabilecek.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön