26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde gecekondular ne olacak?

Kentsel dönüşümde gecekondular ne olacak?

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en çok merak edilen hususların başında gecekonduların durumu geliyor. Kentsel dönüşümden gecekondular da faydalanabiliyor mu? Kentsel dönüşümde gecekondular ne olacak? İşte yanıtı..



Kentsel dönüşümde gecekondular ne olacak?

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en çok merak edilen hususların başında gecekonduların durumu geliyor. Kentsel dönüşümden gecekondular da faydalanabiliyor.


Ancak, kentsel dönüşümde riskli olarak ilan edilen alanlarda riskli raporu verilmeyen gecekondular da mevcut bulunuyor. Peki, kentsel dönüşümde gecekonduların durumu nedir?


Kentsel dönüşüm ve gecekondu ile ilgili esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtlanan sorular arasında yer alıyor:


"Tek parselde bulunan birçok gecekondu var. Biri risk tespiti yapmış ve riskli çıkmış. Diğeri yığma yapı ve tek kat olduğu için risk teşkil etmediği için riskli raporu verilmemiş. Parselde gecekonduları olan vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamına dâhil olmak istiyorlar. Bu durumda ne yapılabilir?"


CEVAP : 

Yapılarınızın 6306 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için Bakanlığımızın lisanslandırdığı kuruluşlardan birine müracaat ederek yapılarınıza risk tespitinin yaptırılması gerekir. Yapılan inceleme sonunda yapılarınız riskli çıkarsa 6306 Sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olarak finansal desteklerden ve muafiyetlerden yararlanarak yapılarınızın dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz.

  

Tek parselde bulunan yapılardan risk tespiti yaptırıp riskli çıkan yapılar kanun kapsamında değerlendirilebilir. Kanun kapsamında risk tespiti yaptırmayan veya yapılan incelemeler sonucu risksiz çıkan yapılar kanun kapsamında değerlendirilemez.


6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin Ekinde ; (Ek:RG-2/7/2013-28695) EK-2


RISKLI YAPILARIN TESPIT EDILMESINE ILISKIN ESASLAR açıkça belirtilmiştir. EK-2'de yığma binalara ilişkin hususlar da açıklanmıştır. Lisanslı kuruluş bir bina hakkında bu bina risk teşkil etmiyor diyerek risk tespiti yapmaya gerek yok gibi bir ifade kullanamaz. Çünkü bir yapının kanun kapsamında değerlendirilmesinin şartı 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli olduğunun RISKLI YAPILARIN TESPIT EDILMESINE ILISKIN Esaslara uygun olarak incelenmesi ve sonucun raporla belgelenmesi gerekir.


Kentsel dönüşümde merak edilen 20 soru!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön