28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde iki ev için kira yardımı alınabilir mi?

Kentsel dönüşümde iki ev için kira yardımı alınabilir mi?

Kentsel dönüşümde riskli binasını yıktıran hak sahipleri, devletin sunduğu finansal desteklerden faydalanabiliyor. Peki, iki evinizin yıkıldığını farz edelim. Kentsel dönüşümde iki ev için kira yardımı alınabilir mi?



Kentsel dönüşümde iki ev için kira yardımı alınabilir mi?

Kentsel dönüşümde riskli binasını yıktıran hak sahipleri, devletin sunduğu finansal desteklerden faydalanabiliyor. Kira yardımı ve kredi faiz desteğinden oluşan bu yardımdan faydalanmak isteyen kimselerin gerekli belgeler ile başvurularını il Müdürlüklerine yapmaları gerekiyor.


Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.


Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.


Kira yardımı başvuruları;

Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,


Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğe yapılır.


Peki, kentsel dönüşümde iki ev için kira yardımı alınabilir mi?

1 Ocak 2015 tarihine kadar, riskli binası yıkılan hak sahipleri sahip olduğu mesken kadar kira yardımı alabiliyordu. Örneğin iki eviniz olduğunu ve bu iki evin de riskli olması gerekçesiyle yıkıldığını farz edelim. Bu durumda iki ev için de ayrı ayrı kira yardımı alınabiliyordu.


Ancak, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yapılan düzenleme gereğince, 1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde riskli bina maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılacak. 


Kira yardımı tediyelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranacak. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılacak.


Kentsel dönüşüm kira yardımı bedeli 2015'te arttı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön