16 / 04 / 2024

Kentsel Dönüşüm'de ilk acele kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu!

Kentsel Dönüşüm'de ilk acele kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu!

Kentsel Dönüşüm'ün sembol bölgesi Fikirtepe 'de ilk kamulaştırma kararı uygulandı. VARTAŞ'ın Renovia İstanbul projesi arazisi üzerindeki 2 hak sahibine mahkeme tarafından belirlenen kamulaştırma bedeli ödendi.



Böylece Kentsel Dönüşüm projelerini durma noktasına getiren engel ortadan kalkmış oldu. VARTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, ''Bizimle birlikte yaklaşık 2 bin 800 ha sahibinin 4 yıla yakın süredir devam eden bekleyişi ve mağduriyeti sona erdi. Bu uygulama örnek olacak ve diğer dönüşüm projeleri de hızla tamamlanabilecektir'' dedi.


Deprem ve afet riski taşıyan yaklaşık 7 milyon yapının sağlıklı ve çağdaş hale getirilmesini hedefleyen 'Kentsel Dönüşüm'de önemli bir gelişme yaşandı. Dönüşümün sembol bölgesi İstanbul Fikirtepe'de ilk acele kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu. Fikirtepe'deki en büyük proje olan VARTAŞ'a ait Renovia İstanbul'un yükseleceği arazide anlaşmaya yanaşmayan son 2 parseldeki 5 hak sahibine mahkemenin belirlediği kamulaştırma bedeli ödendi. Böylece Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında 3'te 2 çoğunluk maddesine göre ilk kamulaştırma tamamlanmış oldu.


Onlarca firma ve on binlerce kişiyi ilgilendiren, Kentsel Dönüşüm kapsamındaki tüm inşaatların önünü açması ve projeleri hızlandırması beklenen uygulama yaklaşık 4 yıllık sürecin ardından geldi. Fikirtepe'deki arazi üzerinde 2 bin 800 hak sahibiyle anlaşan Vartaş, ilk acele kamulaştırma kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın arabuluculuk çabalarına rağmen anlaşma sağlayamadığı 5 hak sahibine yasa gereği iadeli taahhütlü tebligat gönderdi. Bakanlık başvurunun ardından hak sahibine 15 günlük süre verdi. Süre içinde sözleşme imzalanmadığı için konu mahkemeye taşındı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi ''itiraz yolu kapalı'' kaydıyla ilk kamulaştırma kararını verdi.


Kamulaştırma bedeli hak sahiplerine ödendi.

Kamulaştırma heyetinin, Varrtaş Renovia İstanbul projesini geliştireceği arazide yaptığı incelemenin ardından hazırladığı rapor doğrultusunda değer belirlendi. Tutarın mahkeme tarafından onaylanmasının ardından, bedel hak sahiplerinin hesabına bugün yatırıldı.


5 kişi için 2 bin 800 kişi mağdur oldu...

Kentsel Dönüşüm'ün Türkiye'nin milli meselesi olduğunu vurgulayan VARTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, ''Tüm göstergeler yakın bir tarihte bir değrem yaşanacağını gösteriyor. Türkiye'nin bir an evvel sağlıksız yapılarını dönüştürmesi gerekiyor. Bu anlamda kentsel dönüşüm ülkemizin vazgeçilmez bir politikasıdır. Ama uygulamada çok zorluklar içeren bir süreç. Kentsel dönüşüm adeta demirden bir leblebi'' dedi.


Barata şöyle devam etti:

''Mart 2011'den bu yana arazimizde inşaat yapabilmek için bekliyoruz. Bakanlar Kurulu 2013 yılı Mayıs ayında Fikirtepe'yi 'Riskli Alan' ilan etti. Tam 2 bin 500 kişiyle tek tek görüştük. 2/3 çoğunluktan çok daha fazla, yüzde 99'a varan imzayı uzun süre önce tamamladık. Fikirtepe'nin sembolü haline gelen ''Yalnız Ev'' hak sahipleri ile de Ağustos 2014'te anlaşmaya vardık. Ancak yüzde 1'i oluşturan son 2 parseldeki 5 hak sahibiyle bakanlığın arabuluculuk çabasına rağmen anlaşamadık. Nihayet mahkeme kararıyla Türkiye'nin Kentsel Dönüşüm'deki ilk kamulaştırması gerçekleşmiş oldu. 2 parseldeki 5 hak sahibine uzman heyet tarafından belirlenen tutar bugün itibariyle ödendi. Bu noktadan sonra bölgede bizimle birlikte, mağdur olan 2 bin 800 hak sahibinin ve diğer projelerdeki on binlerce kişinin de yüzü gülecek.''


Geri Dön