18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde inşaat çalışmaları daha çok denetlenmeli!

Kentsel dönüşümde inşaat çalışmaları daha çok denetlenmeli!

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen inşaat çalışmalarının daha çok denetlenmesi gerektiğini vurguladı.




Erzurum'daki yapıların depreme karşı dayanıklı olup olmadığına yönelik yeterli belge ve birikimin olmadığına değmen Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, göründüğü kadarıyla Erzurum'un yapı kalitesinin dayanıksız olduğunu ifade etti. 


Erzurum'un bina yapısını değerlendiren Özyazıcıoğlu, "Yapılarda kullanılan beton kalitesi gitgide yükseliyor. Bunun en önemli sebebi ise yerinde yapım ve yerinde fabrikasyona geçilmiş olmasındandır. Ama hala donatı yerleşimleri ile ilgili ve detaylarıyla problemler devam ediyor. Bunlarla ilgili sorunlarla karşılıyoruz. 


Bu sorunun yanında bina almak isteyen vatandaşlarımıza önemli görevler düşüyor. Burada vatandaşlarımızın daha bilinçli olması hayatı önem taşıyor. Konutun satın alınması durumunda bir mühendis tutarak kontrol edilmesi, yapımında ise her evresi denetim altında olması gerekiyor. Yine aynı şekilde şehrimizde yürütülen bir kentsel dönüşüm çalışması var. Buralarda yeterli ve gerekli denetimlerin yapılması, özellikle mühendislerin başta salma iş yapmalarının önüne geçilmesi gerekiyor." dedi. 


BİLGİ YOK GÖRÜNÜŞ RİSKLİ 


Yapıların nedenli dayanıklı olup, olmadığını değerlendiren Özyazıcıoğlu, "Erzurum'daki binalarının depreme dayanaklık ilgili bir doküman yok. Devletin münferit binaları genellikle beton kalitesinin düşüklüğü demir donatılarının yetersizliği gösteriyor. Yapı kalitesinin Türkiye genelinde olduğu gibi Erzurum'da da depreme dayanaklık açısından yeterli olmadığı görülüyor. Uygulamalarda temel inşaatın mühendisliğin prensiplerine dikkat edilmeksizin donatı düzenlemeleri beton kalitesine ait problemler var." şeklinde konuştu.


Erzurum Güne Bakış 


Geri Dön