26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kaygılar artıyor!

Kentsel dönüşümde kaygılar artıyor!

Kentsel Vizyon Platformu ortağı Faruk Göksu, dönüşüm yapılırken insanların kaygılandığını, bunun için SED raporunun şart olduğunu söyledi..



Nef ve Kentsel Strateji işbirliği ile kurulan Kentsel Vizyon Platformu, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hazırladığı “81 Kent 81 Vizyon”, “39 Kent 1 İstanbul” programlarının ardından “On Proje Onlarca Etki Programı”nın Sosyal Etki Değerlendirme (SED) Rehberi’ni açıkladı.


Kentsel Vizyon Platformu’nun mekan ve yaşama olan olumsuz etkilerinin belirlenmesi için hazırlanan SED Raporu için proje ekibi, 4 ay boyunca seçilen 10 proje alanında etkinlikler, çalıştaylar yaptı. Buna göre görüşme yapılanların yüzde 80’i kentsel dönüşümün ‘iyi olmadığını’ düşünüyor. Dönüşüm bölgelerinde görüşleri alınan insanların en büyük kaygısı ise ‘proje.’

Kentsel Strateji kurucu ortağı ve Kentsel Vizyon Platformu kurucularından Faruk Göksu, “Dönüşüm süreçlerinde müthiş bir travma yaratılıyor” diyerek, mekanın ve insanların zihinlerinin silindiğini savundu. Göksu, “İnsanlar, projenin ne zaman biteceği, sorunlarıyla ilgili muhatap bulamamak ve güvensizlik endişesiyle kentsel dönüşüme olumsuz bakıyor. Mesela Avrupa Kalkınma Bankası, Dünya Bankası gibi kurumlar bu tür raporlar olmadan kredi vermiyor. Siz eğer oradan kredi kullanacaksanız tüm bu olumsuzlukları da öncesinde sıralamalısınız” dedi.


‘Zorunlu olsun’

SED Raporu’nun da ÇED Raporu gibi zorunlu olarak uygulanmasını istediklerine dikkat çeken Göksu, hazırladıkları çalışmayı siyasi partilere götürerek yasalaşması için destek isteyeceklerini dile getirdi. Ayrıca proje, akademi, dernekler, sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşılarak kamuoyu oluşturulacak.

‘Yeni yaşama uyum sağlayabilir miyim’ sorusunun proje içinde sıkça karşılarına çıktığını anlatan Göksu, “Bir proje geliştirirken bunun adımları vardır, buna göre hareket edersiniz, ancak kentsel dönüşümde nasıl bina dönüşümünü hesaba katıyorsanız, insanları, mekanın ve yaşamın gidişatına ayak uydurmak durumundasınız” diye konuştu.


Örnek rapor

Nef Satış ve Pazarlama Direktörü Selçuk Çelik ise, platformun başlangıç aşamasında bir kentsel dönüşüm alanı seçerek örnek SED raporu hazırlayacaklarını ifade etti. Çelik, “Önemli olan bunu görüp üzerine çalışmak. Bu konuda süreci izlemek yerine iyileştirmek için neler yapabiliriz bakmak istiyoruz. Bunu yaparak, örnek adımlar değil, bu durumun iyileştirilmesi için yapılabilecek şeyler olduğunu göstermek amacındayız” dedi.


Milliyet


Geri Dön