26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kira kaybı olmayacak!

Kentsel dönüşümde kira kaybı olmayacak!

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, kentsel dönüşüm kapsamında kira geliriyle geçinen hak sahiplerine projenin başladığı tarihten yeni dairelerin teslim edileceği güne kadar kira yardımı yapacaklarını belirtti..



Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, kentsel dönüşümü sanayi bölgesinden başlatarak, evleri yıkılacak vatandaşlara zaman açısından avantaj sağlayacaklarını söyledi. Aydıner, "Sanayi bölgesinde inşa edilen evler bitince Vatan Mahallesi'ndeki vatandaşlarımız yerleşecek. Vatandaş yıkım ve inşa süresince başka evlerde kirada oturmak zorunda kalmayacak. Bir günde eski evden yeni eve taşınacaklar. 'Ayşe Hanım, Mehmet Bey buyrun yeni evinize' diyeceğiz. Bir günde kentsel dönüşüm olacak" dedi. Aydıner, şunları söyledi: "Vatan Mahallesi, 230 dönümlük bir mahalle. Mahallenin 82 dönümü sanayi, kalanı konut alanı. Dönüşüm için ilk adımı attık. Yerinde dönüşüm yapacağız. Vatan Mahallesi'nde oturanları yine burada oturtacağız." 


'Mahalle hayatı korunacak' 


Dört mimarlık ofisinden proje için tasarım istediklerini ifade eden Aydıner, şu bilgileri verdi: "Tasarımlardan hangisini beğenirsek onu uygulayacağız. Dönüşüme girecek sanayi parsellerinde mülkiyet sanayicilerde. Onlara hisse vereceğiz. Hemşerilerimiz dönüşümden sonra da burada kendi kültürüyle, sokak kültürüyle yaşayacak. 

Kapalı site hayatı, dolayısıyla aidat da olmayacak." 


'Bir kuruş ödemeyecekler'


 Dönüşüm kapsamındaki mülk sahiplerinin yeni evlerine hiçbir bedel ödemeden geçeceklerini vurgulayan Aydıner, "Ancak metrekarelerde yüzde 20'ler civarında düşme olacak. 100 metrekarede oturanlar, 80 metrekare civarında yeni, sağlam ve otoparklı bir eve sahip olacak. 80 metrekare yerine, '100 metrekarede oturmak istiyorum' derse 20 metrekarenin bedelini ödeyecek" dedi. 


Aydıner, "Eski evlerin değer tespitini yaptırıyoruz. Tespitten sonra vatandaşa, '1 + 1,2+1,3+1 tipi konutlardan, şu metrekareli daireleri alabilirsiniz' diyeceğiz. Ama bunu, satış bedelinden değil maliyet üzerinden yapacağız. Maliyet 2 bin liraysa yüzde 25-30 ilavesiyle yeni daireyi vereceğiz. 

Vatandaş bugünkü haliyle diyelim ki 110 bin liralık bir dairesi varsa o zaman 440 bin liralık bir daireye sahip olacak" diye konuştu. 



'Kira kaybı olmayacak' 



Kira geliriyle geçinen hak sahiplerine projenin başladığı tarihten yeni dairelerin teslim edileceği güne kadar kira yardımı yapacaklarını belirten Aydıner, "Bakanlığın verdiği kira bedeli neyse onu vereceğiz. Vatandaşın kira gelirinde kayıp olmayacak" dedi. 


Arsaların kullanılmamış imar haklarını da vatandaşa aktaracaklarını belirten Aydıner, "Vatandaş arsasına iki katlı bina yapmış ama hakkı 4 dört kat. İki kat daha hakkı var. Kalan iki katın hakkı neyse o hakkı da vatandaşa vereceğiz. Bu da bonus olacak" dedi. 


DÜNYANIN EN BÜYÜK KAZAĞIYLA REKOR KIRDI 


Enerji tasarrufuna dikkat çekmek için ürettikleri "dünyanın en büyük kazağı"yla rekor kırdıklarını ve Guinness sertifikası aldıklarını açıklayan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, şunları söyledi: "46 metre eninde, 18 metre uzunluğundaki kazağı makinalarda dokuduk, stadyumda biraraya getirdik ve belediye binasını komple sardık. Guinness hakemi rekorumuzu saptadı ve sertifikayı ilçemize getirdik. Bizden önceki rekor 23 metre ile Peru'ya aitmiş." 


İkinci bahar lokali 


65 yaşın üzerindeki emekliler için İkinci Bahar adında bir lokal açtıklarını kaydeden Aydıner, "İçinde kütüphaneden gazetesine, damasından tavlasına her şey var. Çok nezih bir ortam. Akşama kadar ikramımızı yapıyoruz. Emeklilerimize çayını, kahvesini veriyoruz. Evde oturup hanımıyla didişeceklerinde buraya gelip sosyalleşiyorlar" dedi. 


365 gün yardım


Kurdukları 'Hayır Evi'yle yardıma muhtaç kişilere gıda ve giyim yardımı yaptıklarını kaydeden Aydıner, şöyle dedi: "Fakir fukaraya, takım elbiseden gelinliğe kadar her çeşit giyim yardımı yapıyoruz. Çocuklara ayakkabıdan okul formasına kadar her şeyi veriyoruz. Gıda paketlerini yalnızca Ramazan'da değil 365 gün dağıtıyoruz. Kurban Bayramı'nda içine et de koyuyoruz. Başvuranları evinde ziyaret edip eksiklerini saptıyoruz. Onlar talep etmese de gittiğimiz evde eksik gördüğümüz başka bir şey varsa onu da ücretsiz veriyoruz." 


'3 bin aileye kömür' 


Geçen sene 100 tane soba dağıttıklarını, bu yıl 200 soba vereceklerini belirten Aydıner, "Herkes doğalgaz kullanamıyor. İhalesini yaptık, 3 bin aileye de kömür dağıtacağız. Sosyal belediyecilikte bunu düşünmekte fayda var" dedi. 



İSTİKLAL CADDESİ GİBİ YAYALAŞTIRILACAK 


Bayrampaşa'da Çevik Kuvvet'in kullandığı binaların Sultan II. Bayezid Vakfı'na ait olduğunu kaydeden Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, şu bilgileri verdi: "Burası 45 dönüm. 1800 küsur yıllarında yapılmış. 1912 yılında Osmanlı'nın hastanesiydi. 

1. Dünya Savaşı'nda karargah oldu. Burasının vakıf senedi var. 1. derecede sit alanı. UNESCO'ya kaydı yapıldı. Halen Çevik Kuvvet kullanıyor. Ama Çevik Kuvvet'e artık dar geliyor. 

Onun için bu binaları biz talep ediyoruz. Çevik Kuvvet için E-6 civarında, askeriyeden boşalan alanlarda daha geniş yerler bulunabilir." Çevik Kuvvet'ten boşaltılacak binayı kültür merkezi yapmak istediklerini kaydeden Aydıner, şunları söyledi: "Burası hastane stilinde, oda oda yapıldığı için kültür merkezi yapılmaya uygun. İçinde kütüphane, müze, tiyatro, sinema, resim atölyeleri, sanat kursları, dil kursları olacak. Kentsel dönüşümden sonra yayalaştıracağımız 25 metre genişliğindeki bulvarın başlangıç noktası da burası olacak. Bu bulvar İstiklal Caddesi gibi büyük markaların yer aldığı bir cadde olacak." 


OTOGAR YEŞİL ALAN OLACAK SEBZE MEYVE HALİ KALKACAK


Şehirlerarası otobüs terminaline normal günlerde 50 bin, bayramlarda 100 bin aracın giriş çıkış yaptığını söyleyen Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, şöyle konuştu: "Otogar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yap - işlet - devret modeliyle ihale edilmiş. İşletme süresinin bitmesine 7.5 yıl kaldı. İşletmeci bu tarihten sonra burasını teslim etmek zorunda. Burası artık merkezde kalan, 42 bin metrekarelik bir arazi. Trafiği kilitliyor. Mutlaka kalkması lazım. Egzos gazları orada yaşayanları perişan ediyor. Balkonlara el süremiyorsunuz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'la sık sık konuşuyoruz. Otogar'ın kaldırılmasına başkan sıcak bakıyor. Biz yeşil alan olmasını istiyoruz. İşletme süresi bitince inşallah yeşil alan olacak." 'Hal başka yere taşınacak' Aydıner, Bayrampaşa sınırları içinde faaliyet gösteren Yaş Sebze ve Meyve Hali'nin de kaldırılacağını belirterek, şunları söyledi: "Büyükşehir Belediyesi hali kaldırıyor. Burası 300 bin metrekare. Az bir alan değil. Burasını da Büyükşehir'den yeşil alan olarak istirham ettik. Çalışmalar sürüyor. 1-2 yıl içinde umarım kalkar. Kuru Gıda Sitesi kalır. Aslında onlar da yer arıyor ama bir süre daha kalacak gibi..."


CEZAEVİNİN YERİNE KONUT VE HASTANE 


Bayrampaşa Cezavevi'nin çok zorlu bir süreçten sonra kaldırılabildiğini hatırlatan Aydıner, cezaevinin arsasına yapılacak kentsel dönüşüm projesini şöyle açıkladı: "Cezaevinin olduğu alanda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. 148 dönümlük bir arazi. Bitişiğindeki, İsmail Cem Vakfı'na ait olan 20 dönüm araziyi de 25 milyon liraya kamulaştırarak projeye dahil ettik. Ayrıca TEİAŞ'ın 20 dönümlük arazisini de projeye dahil edeceğiz. Burada 9 dönüm içinde okul, 23 dönüm üzerinde de 330 yataklı devlet hastanesi ve ayrıca bir cami olacak. Projenin üstünde büyük bir meydan, altında 2 kat otopark yapılacak. Ayrıca bir de fuar alanı düşünüyoruz. Araziye 2 bin konut yapılacak. Bu konutları satmayacağız. Afet riskli binalarda yaşayanları mahalle mahalle oraya taşıyacağız. Seçimden sonra başlayacağız. 15 gün sonra mimari projesini tanıtacağız." 'Yeni viyadük trafiği rahatlatacak' Aydıner, cezaevi önündeki trafiğin rahatlatılması amacıyla yeni bir viyadükle araçları Mega Center üstünden E-5 ve E-6'ya bağlayacaklarını belirterek, "Trafik sirkülasyonunu azaltıyoruz. Kamulaştırdığımız alanın altından yeni bir yol projesi var. Forum İstanbul'dan gelen yoğunluğu dağıtıyoruz" dedi. 



Fehim Genç Milliyet


Geri Dön