24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kiracı ne olacak?

Kentsel dönüşümde kiracı ne olacak?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalardan anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların kiracılarının sahip olduğu haklar nelerdir? Kentsel dönüşümde kiracı ne olacak? İşte yanıtı...



Kentsel dönüşümde kiracı ne olacak?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalardan anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor. 


Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılabiliyor. 


Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.


Kiracıların, kira yardımı alabilmeleri için gerekli belgeler ile birlikte İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.


Gerekli belgeler şu şekilde sıralanıyor:

-Nüfus cüzdanıfotokopisi,

-Kiracıveya sınırlı ayni hak sahibi üzerine kayıtlı su, elektrik, telefon, doğal gaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfus müdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği,

- Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği.



Kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu!


Geri Dön