25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde konut yapım kredisi faiz desteği!

Kentsel dönüşümde konut yapım kredisi faiz desteği!

Kentsel dönüşüm kanununa göre; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerine Bakanlıkça kredi verilebiliyor. Peki, kentsel dönüşümde konut yapım kredisi faiz desteği yüzde kaçtır?



Kentsel dönüşümde konut yapım kredisi faiz desteği!

Kentsel dönüşüm kanununa göre; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlerden konutunu ve işyerini kendi imkânları ile yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilir.


Kentsel dönüşüm kredisi içim, binaya "risk" tespitinin yapılmış olması gerekiyor. Deprem risk raporunun Bakanlık tarafından onaylanması halinde; Bakanlık ile anlaşmalı Bankalardan Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanımı için başvuruda bulunulabiliyor.


Kredi açılabilmesi için, açılacak kredi azami miktarları ile kredinin tahsis öncelikleri; özel hesabın finansman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak her yıl Bakanlıkça belirlenir ve ilan edilir.


Talep edilmesi halinde, Bakanlıkça belirlenen miktarların altında da kredi açılabiliyor.


Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebiliyor.


Faiz desteği geri ödenir mi?

Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.


Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.


Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir.


Konut yapım kredisi faiz desteği:

Faiz desteği oranı: yüzde 4

Azami ödemesiz dönem (yıl) : 2

Azami vade (yıl) : 10



Kentsel dönüşüm işyeri kredisi!



Geri Dön