19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur?

Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur?

Kentsel dönüşümde yıkım sürecinden sonraki uygulama kararları 2/3 lük çoğunluk ile alınıyor. Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur? İşte kentsel dönüşüm çoğunluk yasası esasları..



Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur?

Kentsel dönüşüm mevzuatı gereğince kentsel dönüşümde riskli yapı tespitinin yapıtırılması hariç, yıkım sürecinden sonraki uygulama kararları 2/3 lük çoğunlukla alınıyor. Peki, kentsel dönüşümde 2/3 lük çoğunluğa uymayanlara ne olur?


2/3 lük çoğunluğa katılmayan kat maliki hakkında hangi prosedürlerin izlendiği hususu Bakanlık tarafından yanıtlanan sorular arasında yer alıyor.


Soru:

Riskli yapıların yıktırılmasından sonra yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile karar alması yeterli olacak. Ancak, 2/3 çoğunluk kararına katılmayan vatandaşlar mağdur olacak mı? Mağduriyetlerinin giderilmesi için ne gibi alternatifler sunulacak?


Cevap:

Riskli binanın yıkılmasından sonra, yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile anlaşmaları gerekmektedir. En az üçte iki (2/3) çoğunluk ile alınan karara katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları; Bakanlıkça tespit ettirilen rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. 


Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir. 


Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır.


Üzerindeki riskli bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, bu arsalar için Bakanlık,  TOKİ  veya idare tarafından acele kamulaştırma yoluna gidilebilmektedir.


Kentsel dönüşümde çoğunluk yasası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön