25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde tapusuz evler ne olacak?

Kentsel dönüşümde tapusuz evler ne olacak?

Kentsel dönüşüm kapsamında; riskli alanlarda yer alan veya riskli alanlarda yer almayan ancak riskli olan yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde tapusuz evler ne olacak?



Kentsel dönüşümde tapusuz evler ne olacak?

Kentsel dönüşüm kapsamında; riskli alanlarda yer alan veya riskli alanlarda yer almayan ancak riskli olan yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor.


Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Riskli yapı ise; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıya deniyor. 


Peki, riskli olarak tespit edilen yapının tapusuz olması halinde ne olur? Kentsel dönüşümde tapusuz evler ne olacak?


Kanunen kentsel dönüşümden ancak yapı malikleri ya da arsa malikleri faydalanabiliyor. Evinin tapusu olmadan ya da evinin bulunduğu arsaya ait bir tapuya sahip olunmadan malik niteliğinde olunmadığı için kentsel dönüşüm uygulamalarına başvurulamıyor.


Ancak, kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilen alanlarda kalan tapusuz ev kullanıcılarının mağduriyetinin önlenmesi için de çalışmalar yapılıyor.


Örneğin; Ağustos 2011'de  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre; "Başkentte yapımı süren diğer kentsel dönüşüm projeleri içinde bulunan ve herhangi belgesi olmayan vatandaşların da (tapu ya da tapu tahsisi gibi) mağdur edilmediğini belirten Özbayrak, tapulu yeri veya tapu tahsis belgesi olmayan ve farklı kentsel dönüşüm projesi içinde yer alan vatandaşların da Doğukent Kusunlar mevkisindeki yapımı devam eden bin 379 konuttan istedikleri taktirde sözleşme imzalayarak, ev alabileceklerini kaydetti."



Tapusuz ev nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön