29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde riskli yapı tespitine ilişkin yapılan itirazların değerlendirilmesiyle yapı hala riskli olarak değerlendiriliyorsa, yıkım süreç başlıyor.Peki,Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?Yıkım süreci nasıl işler?



Kentsel dönüşümde yıkım kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde gayrimenkul sahipleri yapılarını, bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılarak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebiliyorlar.Yapı sahiplerinin hepsinden ziyade içlerinden bir tanesi bu işlemi gerçekleştirebiliyor.


Kentsel dönüşüme müraacat için gerekli belgeler tapu belgesi ve kimlik belgesi fotokobisidir.


Riskli yapıların tespit edilmesi  6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre oluyor.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce incelenen raporlarda herhangi bir eksik olması durumunda belgeler başvuran kişiye geri veriliyor.


Tapu müdürlüğü tarafından,tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren onbeş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği gibi aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren İdarece altmış günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtilmek suretiyle, aynî ve şahsî hak sahiplerine tebliğ edilir ve yapılan bu tebligat Müdürlüğe bildiriliyor.


Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.


Riskli yapının yine de yıktırılmadığı tespit durumlarda Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildiriliyorr. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıktırılyor.Masraflar tapu müdürlüğüne bildiriliyor. 


Kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine, noter vasıtası ile yapılacak tebligat ile kat malikleri kurulu toplantıya çağrılıyor.Toplantıda anlaşma sağlanamaz ise, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettiriliyor ve bu değer gözetilerek oybirliği ile anlaşmaya çalışılıyor.


En az üçte iki çoğunluk ile alınan karar, karara katılmayanlara ve kat malikleri kurulu toplantısına katılmayanlara noter vasıtasıyla tebliğ ediliyor ve bu tebliğde, onbeş gün içinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının, Bakanlıkça tespit edilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu payların, rayiç bedeli Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edileceği bildiriliyor.Satış ve tahsis işlemleri tamamlanınca kentsel dönüşüme başlanıyor.


Kentsel dönüşüm yıkım tebligatı dilekçesi


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön