25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yurt dışında yaşayan malikler!

Kentsel dönüşümde yurt dışında yaşayan malikler!

Kentsel dönüşümde öncelik, kat maliklerinin anlaşması oluyor. Anlaşmanın sağlandığı riskli binada süreç daha hızlı işliyor. Kentsel dönüşümde yurt dışında yaşayan malikler varsa ve bu kişilere ulaşılamıyorsa ne olur?



Kentsel dönüşümde yurt dışında yaşayan malikler!

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında, riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine sağlam binalar inşa ediliyor. Bu süreçte devlet tarafından sağlanan birtakım desteklerden faydalanılabiliyor. 


Ancak, kentsel dönüşümde öncelik, kat maliklerinin anlaşması oluyor. Anlaşmanın sağlandığı riskli binada süreç daha hızlı işliyor. Kentsel dönüşümde yurt dışında yaşayan malikler varsa ve ulaşılamıyorsa ne olur?


Peki yıkılacak olan binada maliklerden biri yurt dışında olduğu için hiç bir şekilde ulaşılamıyor tebligat gitmiyor süreç ne şekilde isler o kişinin hakları kime geçer?


"6306 sayılı Kanun kapsamında yapılan tebligatların tapu müdürlüklerince öncelikle adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde belirtilen adreslere yapılması gerekmektedir.


Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden maliklerin adres bilgilerine ulaşılamaması halinde öncelikle adres bilgilerinin bulunabileceği kurum ve kuruluşlardan adresin temini yoluna gidilmesi, yine sonuç alınamazsa 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 28 inci ve 29 uncu maddelerine göre ilanen tebligat yapılması gerekmektedir.


İkametleri yurt dışında görünen maliklere yapılacak tebligatların, tapu müdürlüklerince 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 25,25/a,26 ve 27 inci maddeleri doğrultusunda yapılması gerekmektedir.


6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapıdaki maliklere Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligatta, tebligatın malikin eline ulaştığı kabul edilen tarihten itibaren on beş günlük itiraz süresinin beklenmesi gerekir. Yurtdışında ikamet eden malikler için tebligatın ulaşma süresi daha uzundur. Ancak riskli yapıda malik olarak yurtdışında ikamet edenlere diğer kat malikleri tarafından bilgi verilerek belgelerin takibinin elden yapılması (yurtdışındaki malikin konsolosluğa giderek tebligatını elden alması ve imza atması) süreci kısaltacaktır."


Kiracılar kentsel dönüşüm harç muafiyetinden faydalanabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön