26 / 04 / 2024

Kentsel tasarım planları şehirlere entegre edilmeli!

Kentsel tasarım planları şehirlere entegre edilmeli!

VitrA'nın 2016 yılında geliştirdiği, kentlerin ihtiyaç, beklentilerine odaklanan "VitrA ile Kentin Hayalleri" tartışma dizisinin ikinci buluşması Adana'da gerçekleşti.



Moderatörlüğünü Yekta Kopan'ın yaptığı ve Nebil Özgentürk, Kaya Arıkoğlu, Ceyhun Baskın ve Kerem Erginoğlu'nun konuk olarak katıldığı programda son yıllarda demografik yapısı giderek çeşitlenen, "Dört yakasını bir araya getirmeyi hayal eden eski ve yeni Adana" teması ele alındı. 

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'ndeki organizasyonda  Adana  insanlarım konu al ah kısa belgeselini davetlilere izleterek konuşan Nebil Özgentürk, Adana'nın estetiği olmayan 'çirkin' bir kent olduğunu ifade ederek, "Kuzey Adana1990'lardan itibaren çok çirkin yapıldı. Güney Adana daha da çirkin. Çocukluğumda da çirkindi. Yine insanları güzeldi; ama bütün sokaklara estetikten yoksundu. 50 yıldır kentin bir estetik sorunu var. Olağanüstü bina ve eski sokakları var; ama o sokaklar sadece fotoğraflarda kalmış" dedi. 


Mimar Kaya Arıkoğlu ise çocukluk yılları Adana'sının iki katlı evlerden oluşan yeşil bir kent olduğunu, şimdi Kuzey Adana'da apartmanların yükseldiğini söyledi. Arıkoğlu, "Sadece imar planının verdiği yönetmelikler bizi buraya getirdi. Ama o güzel Adana'yı kaybettik" diye konuştu. Mimar Ceyhun Baskın da sadece Adana'da değil, Anadolu'nun her şehrinde benzer durumun yaşandığını belirterek, sorunun kentsel tasarım planlarının şehirlere entegre edilmemiş olmasından kaynaklandığını söyledi. 



Dünya


Geri Dön