26 / 04 / 2024

KEPCO, Sinop'taki nükleer santral arazisini inceleyecek

KEPCO, Sinop'taki nükleer santral arazisini inceleyecek

Nükleer santral inşaatı için kolları sıvayan Güney Koreli KEPCO şirketi Sinop'taki araziye ilk ziyarette bulunacak



Sinop Nükleer Santral inşaatınnı milletlerarası anlaşma modeliyle alan Güney Koreli KEPCO şirketi görücüye geliyor. Koreliler bu hafta Enerji Bakanlığı yetkilileriyle Sinop'ta nükleer santralin yapılmasının planlandığı araziye ilk ziyarette bulunacak. ENKA İnşaat ile stratejik işbirliği yapan Koreliler arazinin zemin sağlamlığını, çevresel şartları, ulaşım ve üretilecek elektriğin ana sisteme bağlanacağı şebekeleri inceleyecek. Güney Kore ile nükleer santral yapımına ilişkin milletlerarası protokol 9 Mart'ta İstanbul'da imzalandı. Ardından iki ülke arasında teknik çalışma heyetleri oluşturuldu. Ancak Güney Kore ile yürütülen nükleer görüşmelerde bugüne kadar fiyat ve maliyet müzakerelerine başlanmadı.

ETÜT BAŞLAYACAK
Yetkililer Kore şirketinin öncelikle nükleerin yapılacağı arazide etüt çalışmaları yapmak istediğini belirtiyor. Bu verilerle Kore'nin çeşitli maliyet opsiyonları çıkaracağını anlatan Enerji Bakanlığı yetkilileri, "Koreliler Rusya gibi Türkiye'de nükleer ihale tecrübesi yaşamadı. Bu nedenle piyasa maliyet analizi yapmak için çalışıyorlar" dedi.

KORE DEVLET BAŞKANI DA GELECEK
Müzakerelerin ekonomik eksende ilerlediğini anlatan yetkililer, "Görüşmelerin olgunlaşması ile önümüzdeki aylarda Kore Devlet Başkanı da Türkiye'ye gelecek. Santral ilişkilerde dönüm noktası olacak" dedi.
Mehmet Nayır / Sabah


Geri Dön