18 / 04 / 2024

Kepez Belediyesi kentsel dönüşümde ücretsiz daire sahibi yapacak!

Kepez Belediyesi kentsel dönüşümde ücretsiz daire sahibi yapacak!

Kepez Belediyesi, Gülveren Mahallesi'ndeki gecekondu probleminin olduğu bölgede yapacağı kentsel dönüşüm projesiyle, hem hak sahiplerini ücretsiz daire sahibi yapacak hem de ilçede yapılaşmayla ilgili zihniyet değişimini başlatacak.



Kepez Belediyesi, gecekondu alanlarında kentsel dönüşüm uygulamasıyla ilgili Türkiye'ye örnek olacak bir proje  hazırladı. Örnek kentsel yenileme çalışması,  Gülveren Mahallesi'nde, 30 yıla yakın mülkiyet sorununa çözüm beklenen gecekonduların olduğu alanda uygulanacak.  Proje ile hem hak sahipleri hem de belediye karlı çıkacak.


Belediye de Vatandaş da karda

Belediye, kentsel dönüşümün yapılacağı yerdeki ticari alanı, projenin hayata geçirilmesinde kullanacak. Buradaki konut, okul, kültür merkezi ve parkın yapılması ve belediyeye para ödenmesi karşılığında proje ihale edilecek. İhale, açık artırma yöntemiyle ve canlı yayında yapılacak. Proje ile hak sahiplerine arsa tapusu yerine ücretsiz daire verilecek ve tapu parası alınmayacak. Vatandaşlar kentsel dönüşümün sağladığı kira yardımı ve diğer tüm haklardan da faydalanacak.


Çözüm sürecini 2009'da başlattı 

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Gülveren Mahallesi'ndeki gecekondu probleminin çözümü için göreve geldiği 2009'da düğmeye basmıştı. Başkan Tütüncü,  ilk olarak 3705 Sokak ile Hürriyet Caddesi arasında bulunan sayıları 155 civarındaki gecekondunun bulunduğu konut parsellerinin, Hazine'den, belediye'ye devrinin yapılmasını sağladı.


Tapu tahsisi vatandaşın beklentisini karşılamıyor 

Daha sonra  ise Tütüncü döneminde önce gecekonduların olduğu alanla ilgili yapılan, ticaret, kültürel tesis, okul, konut ve sosyal donatı alanlarından oluşan imar planı, konut alanının büyütülmesi amacıyla revize edildi.

Yapılan fizibilite çalışmalarında tapu tahsisi halinde hak sahiplerinin, arsalarını kat karşılığı müteahhitlere vermeleri halinde bir tane daire sahibi olamayacağı sonucu ortaya çıktı. Yine bazı hak sahipleri, kullanımlarına karşılık 17m2, 20 m2  gibi cok cüzi miktarda tapular alabilecektı.

Kepez Belediyesi, bu nedenlerle söz konusu alanda kentsel dönüşüm projesi yapma kararı aldı. Kentsel dönüşümle hak sahipleri fiili kullanımlarına karşılık, hem ücretsiz daire sahibi olacak hem de tapu parası ödemeyecekler.


Projenin meclis ayağı tamam 

Kentsel dönüşüm projesinin ilk adımı olan belediye meclis kararı da alındı.  Kepez Belediye Meclisi'nin Mart ayı olağan toplantısında kentsel dönüşün projesinin uygulanacağı alanın 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' kapsamında, 'riskli alan' ilan edilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması talebi oy birliği ile kabul edildi.


Meclis üyeleri bilgilendirildi 

Proje ile ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Hakan Tütüncü, şunları söyledi: Kentsel dönüşüm projesi, Gülveren Mahallesi'nde gecekondu  probleminin olduğu ve bu sorunun yıllardır bir türlü çözülemediği alanda yapılacak. Bu problem bugüne kadar daha önceki dönemde yapılan imar planından dolayı neden çözülememiş? Hak sahiplerine sadece imar planındaki konut alanının içerisinden tapu verilebiliyor. Ticari alanda tapulama yasa gereği yapılamıyor. İmar yasasından dolayı da okul alanı, kültürel tesis ve park alanı da eş değer alan gösterilmeden kaldırılamıyor. Bu alan çevresi artık yapılaştıgı için alternatif üretme şansımız bulunmamakta.Bu imar planına göre hak sahiplerine tapu verirsek çok gülünç tapu metrekareleri çıkıyor. Yani  bir hak sahibine sadece 17 m2'lik arsa tapusu verebiliyoruz."


Ücretsiz daire, tapu parası da alınmayacak 

Başkan Tütüncü, kentsel dönüşüm yaparak, hak sahiplerine tapu yerine daire vermeyi amaçladıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daire vereceğimiz hak sahiplerinden ücret ve tapu parası almayacağız. Böylelikle buradaki vatandaşlarımızın her birine  kullanım m2'lerine göre daire verelim arzusundayız. Kentsel dönüşümün uygulanacağı alanın  önceki  dönemki imar planını revize ettik. Ticari alanı yeniden düzenledik. Konut alanını büyüttük.  Yol ve otopark alanlarını düzenleyerek, bu alanları bölgenin ihtiyacı olan okul ve kültürel tesis alanına cevirdik.

                                                                        

Vatandaş kentsel dönüşümün tüm haklarından faydalanacak

Alanda kentsel dönüşüm projesi uygulanması sayesinde  kira yardımı ve diğer haklardan da faydalanacak.Yine proje gerçekleştirilirken mevzuatların elverdiği tüm avantajlar vatandaşların lehine hayata geçirilecek. "


Proje ihale ile yapılacak 

Hazırladıkları kentsel dönüşüm projesine göre konut alanında 'site tarzı' yapılaşma olacağının altını çizen Tütüncü, projeyi nasıl finanse edeceklerini şu şekilde açıkladı: "Projenin uygulanacağı alandaki belediye ait ticari alanı, konut alanındaki 250'ye yakın konutun, okul alanındaki 24 ya da 32 derslikli okulun,  kültürel tesis alanındaki Erdem Bayazıt Kültür Merkezi tarzında kültür merkezinin ve parkın yapılması ile belediyeye ciddi anlamda gelir getirmesi karşılığında açık ihale edeceğiz. 


İhale açık usul ve canlı yayında yapılacak

Projenin tamamını ihale yöntemiyle yaptıracağız.  İhaleyi açık artırma olacak ve Kepez Park Orman'ın ihalesinde olduğu gibi yapılacak ihale canlı yayınlanacak. Bir muhammen bedel belirlenecek. Muhammen bedel de Sermaye Piyasa Kurulu (SPK)'ndan lisanslı  gayri menkul uzmanlarının raporlarının aritmetiği alınarak belirlenecek. İhaleye herkes girebilir. İhaleye kimde kalırsa işi o almış olacak. Proje alanındaki 250'ye yakın daireyi, parkı, okulu ve kültür merkezini yapacak, üstüne de belediyemize para verecek"


"500- 600 bin liralık daireler armağan ediyoruz"

Başkan Hakan Tütüncü, gecekondu'da oturan hak sahibi vatandaşlar ne kazanacak, sorusuna ise şu yanıtı verdi: " Vatandaşlar, şu anki m2'leri ile arsasını kat karşılığı müteahhide verdiği zaman bir tane daire sahibi olamayacaktı. Olabilmek için para vermesi gerekiyordu. Bu proje ile  gecekondu hak sahiplerinin hepsi ücretsiz olarak daire sahibi olabilecekler. Hak sahiplerine, ceplerinden beş kuruş para çıkmadan en az 250, en fazla 500-600 bin lira  değere ulaşabilecek daireler armağan edeceğiz."

Kentsel dönüşüm projesinin yapılacağı alanın, imar planının tamamlandığını, parselasyon çalışmasının ise önümüzdeki aylarda başlanılacağı bilgisini veren Tütüncü, " 2016'ın son çeyreğinde projeyi başlatmayı hedefliyoruz. " dedi.


Hak sahipleri bilgilendirildi

Tütüncü, parselasyon çalışması bittikten sonra tüm meclis üyelerine proje ile ilgili ayrıntılı bir brifing vereceğini de kaydetti.  Proje hakkında gecekondu sahiplerinin toplantılarla bilgilendirildiğini aktaran Başkan Tütüncü, hem mahalle muhtarının hem de vatandaşların projeye olumlu baktığına vurgu yaptı.

 Tütüncü, kentsel dönüşüm projesinin yapılamaması haline ne olacağını da  "Sorunun çözülememesinin nedeni mevcut haliyle işin içerisinden çıkılamamasıdır. Bu dönemde gecekondu problemini çözemezsek kalır gider. Kalıp gitmesin istiyoruz." sözleriyle dile getirdi.


"Yasa ihale yapma diyor ama biz yapıyoruz"

Kentsel dönüşüm yasasında ihale yapmayı zorunluluğunun olmadığına dikkat çeken Başkan Hakan Tütüncü,"Belediye idaresine falan müteahhide verebilirsin yetkisi veriyor. Ama biz o yetkiyi kullanmayacağız. Biz açık ihale yapacağız." diye konuştu.

Tütüncü, Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, Kepez'de modern yapılaşmada bir zihniyet değişimi başlatacağını da ifade etti.

Kepez Belediye Başkanı, gecekondu sahiplerinin istemeleri halinde projeyi uygulayacaklarını da sözlerine ekledi.


Antalya Akdeniz Güncel



Haber A Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kepez Belediyesi, Gülveren Mahallesindeki gecekondu probleminin olduğu bölgede yapacağı kentsel dönüşüm projesiyle, hem hak sahiplerini ücretsiz daire sahibi yapa cak, hem de ilçede yapılaşmayla ilgili zihniyet değişimi başlatacak. 


Kepez Belediyesi, gecekondu alanlarında kentsel dö nüşüm uygulamasıyla ilgili örnek olacak bir proje hazırladı Örnek kentsel yenileme çalışması, Gülveren Mahallesi'nde 30 yıla yakın mülkiyet sorununa çözüm beklenen gecekon duların olduğu alanda uygulanacak. Proje ile hem hak sa hipleri hem belediye karlı çıkacak. 


Belediye, kentsel dönüşümün yapılacağı yerdeki ticar alanı, projenin hayata geçirilmesinde kullanacak. Buradak konut, okul, kültür merkezi ve parkın yapılması ve beledi yeye para ödenmesi karşılığında proje ihale edilecek. İhale, açık artırma yöntemiyle ve canlı yayında yapılacak. Proje ile hak sahiplerine arsa tapusu yerine ücretsiz daire verilecek ve tapu parası alınmayacak. Vatandaşlar kentsel dönüşümün sağladığı kira yardımı ve diğer tüm haklardan da faydalanacak. 


PROJENİN MECLİS AYAĞI TAMAM

Kentsel dönüşüm projesinin ilk adımı olan belediye meclis kararı da alındı. Kepez Belediye Meclisi'nin Mart ayı olağan toplantısında kentsel dönüşüm projesinin uygulanacağı alanın 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' kapsamında, 'riskli alan' ilan edilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması talebi oy birliği ile kabul edildi. 

Kentsel dönüşüm projesinin yapılacağı alanın, imar planının tamamlandığını, parselasyon çalışmasının ise önümüzdeki aylarda başlanılacağı bilgisini veren Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "2016'ın son çeyreğinde projeyi başlatmayı hedefliyoruz" dedi. 


A Gazetesi



Haber Milliyet Akdeniz'de şu şekilde yer aldı;



Kepez Belediyesi, Gülveren Mahallesi'ndeki gecekondu probleminin olduğu bölgede yapacağı kentsel dönüşüm projesiyle, hem hak sahiplerini ücretsiz daire sahibi yapacak, hem de ilçede yapılaşmayla ilgili zihniyet değişimi başlatacak. 


Projenin meclis ayağı tamam

Kentsel dönüşüm projesinin ilk adımı olan belediye meclis kararı da alındı. Kepez Belediye Meclisi'nin Mart ayı olağan toplantısında kentsel dönüşüm projesinin uygulanacağı alanın "Afet Riski Altındaki Alanların mülkiyet sorununa çözüm beklenen gecekonduların olduğu alanda uygulanacak. Proje ile hem hak sahipleri hem belediye karlı çıkacak. 


Projenin meclis ayağı tamam

Kentsel dönüşüm projesinin ilk adımı olan belediye meclis kararı da alındı. Kepez Belediye Meclisi'nin Mart ayı olağan toplantısında kentsel dönüşüm projesinin uygulanacağı alanın "Afet Riski Altındaki Alanların  Dönüştürülmesi Kanunu" kapsamında, "riskli alan" ilan edilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması talebi oy birliği ile kabul edildi. Kentsel dönüşüm projesinin yapılacağı alanın, imar planının tamamlandığını, parselasyon çalışmasının ise önümüzdeki aylarda başlanılacağı bilgisini veren Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "2016'ın son çeyreğinde projeyi başlatmayı hedefliyoruz" dedi.



Milliyet Akdeniz


Geri Dön