19 / 04 / 2024

Kepez Belediyesi'nden mimarlara ödül!

Kepez Belediyesi'nden mimarlara ödül!

Antalya Kepez Belediyesi'nin Mimarlar Odası işbirliğiyle bu yıl ikincisini düzenlediği "Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri", Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.



Antalya Kepez Belediyesi'nin Mimarlar Odası işbirliğiyle bu yıl ikincisini düzenlediği "Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri", Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün ev sahipliğindeki törene Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Hüseyin Samani, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve il Başkanı Rıza Sümer, Mimarlar Odası Antalya $ube Başkanı Özge Koksal da katıldı. 


Törende Başkan Tütüncü, merhum mimar Turgut Cansever adına düzenlenen mimarlık yarışmasındaki hedeflerinden birinin, yeni şehirleşen, önünde şehirleşme konusunda çok muazzam imkanlar bulunan Kepez'de mimariyi merkeze alarak şehirciliği tekrar düşünebilmek, kafa yorabilmek ve akıl üretmek olduğunu kaydetti. Son 70 yılda oluşturulan şehirlerin felsefi bir karakteri olmadığını kaydeden Tütüncü, "Ya geçmişin kötü taklidi olan eserler ya da kimliksizliğin timsali, hilkat garibesi yapılar, maalesef şehirlerimizi nefes alınmaz hale getirdi. Çevre ile bütünleşen, insanın fıtratıyla özdeşleşen yapılar yerine kimliksiz, tuhaf duvarlarla doldurduğumuz şehirlerde yaşamanın da çok zor olduğunu görüyoruz" dedi. 


Ödül alan mimarlar 


Konuşmaların ardından "Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Yarışmasında derece elde eden eserlerin sahiplerine ödülleri takdim edildi. Abdi Güzer, Erkut Şahinbaş, Nevzat Sayın, Ali Cengizkan, Yeşim Hatırlı ve Elvan Altan'dan oluşan seçici kurul, Turgut Cansever büyük Ödülü'nü Bodrum - Gümüşlük'teki Gümüşsü Evleri Alişan Çırakoğlu - Ilgın Avcı ikilisine verdi. "Başarı Ödülü"ne, MaxxRoyal Kemer Resort Hotel'le Abdurrahman Çekim ve Sevilay Uğur Çekim; Ipera25 Galata - Beyoğlu çalışmasıyla mimar Ahmet Hulusi Alataş layık görüldü. Jüri takdir ödülleri de Alanya'daki Koçak Evi'yle mimar Emine Cimrin Koçak ve "Beylikdüzü Belediyesi Cumhuriyet Caddesi Kentsel Tasarım Projesi"yle Murat Şahin ve Cengiz Gültek'in oldu. 



Milliyet Akdeniz




Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kepez Belediyesi, Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri projesi ile Türkiye'de mimarlık alanında ödül veren ilk belediye oldu.


Kepez Belediyesi'nin, Antalya doğumlu "Bilge Mimar' Turgut Cansever'in hatırasını yaşatmak amacıyla 2.'sini düzenlediği Ulusal Mimarlık Ödülleri sonuçlandı. 


Kepez Belediyesi Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödüllen sergi açılışı ve ödül töreni Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. 


Mimarlık ödülleri, Kepez Belediyesi ile imzaladığı protokol kapsamında Mimarlar Odası Antalya Şubesinin koordinasyonunda düzenlendi. 


Seçici kurul, yaptığı toplantılar sonucunda, Turgut Cansever Büyük Ödülünü 'Gümüşsü Evleri' eseriyle Alışan Çırakoğlu ve Ilgın Avcı İkilisine verdi. 26 eserin katıldığı seçimde, büyük ödül dışında iki adet başarı ve 2 adet de jüri Ödülü takdim edildi. 


Ödül törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Hüseyin Samani, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgedek. Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Koksal, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri. Mimarlık Fakültesi öğrencileri, meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı. 


Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Koksal, yaptığı konuşmada Türkiye'de bir belediyenin ilk kez mimarlık ödülü vermesinin önemine dikkat çekti, Koksal. Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık ödülleri'ni, mimarlık hayatına armağan etmesinden dolayı da Başkan Hakan Tütüncüye plaket takdim ederek teşekkür etti. 


Kepez Belediyesi tarihe geçti 


Daha sonra kürsüye gelen Başkan Tütüncü, Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri etkinliğinin. 2014'te vaat ettiği sosyal projelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Şehirciliğe yön veren, ufuk çizen bir etkinliği Antalya'ya kazandırmayı arzu ettiklerini belirten Tütüncü, şunları söyledi: "'Geçtiğimiz yıl 1. düzenlediğimiz Mimar Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri projemizin 2."sini gerçekleştirdik. Bir belediyenin ulusal çapta mimarlık ödülleri etkinliği düzenlemesi anlamlı bir çalışmadır. 

Kepez Belediyesi böylesi bir etkinliği ilk kez düzenleyen belediye olarak tarihe geçmiştir. Burada meçhul bir kahramanı, malum bir kahraman haline getirmek için büyük özveriyi gösterdik. Tıpkı bundan önce çeşitli dallarda üstatlarımızı hatırladığımız, rahmete giden önemli değerlerimizi çeşitti etkinlikler hatırladığımız gibi bu etkinliğimizle de merhum Mimar Cansever'i toplumun gündemine tekrar taşıdık," 


Cansever, Antalya doğumlu 


Başkan Hakan tütüncü, Turgut Cansever'in, Antalya'da doğduğuna dikkat çekerek, "Turgut Cansever, Bursalıdır ama doğum yeri Antalya'dır. Antalya'ya, Akdeniz kültürüne çok büyük bağlılığı olan bir mimardır. 

Gerçekten çeşitli vilayetlerinde çok özel, önemli mimari eserler ortaya koymuş, dünyanın en önemli mimarlık yarışmalarından olan Ağa Han Mimarlık Yarışması ndan 3 kez ödül alan mimar olarak tarihe geçmiştir." ifadesini kullandı. 


Taklitçi değildi. Kendine has mimari felsefesi vardı 


Tütüncü, Cansever'in, mimari üslubuyla ilgili da şu değerlendirmeleri yaptı: "Çok büyük bir felsefenin üzerine inşa ettiği sanatını aslında sanatın asaletiyle şehircilere. oradan insanların gönül dünyalarına aktarmayı başarmış çok büyük bir üstattır. Aynı zamanda geçmişle gelecek arasında bambaşka bir köprü kurmayı başarmış bir mimardır. Geçmişi taklit eden ya da bir yerlerde zamanın bir döneminde oluşan mimari eserlen. zamanın bir başka vaktinde bir başka yerde kopyalayan bir mimar da olmadı. Kendine has felsefesiyle, kendi üslubu ile yeni bir tarz ve sentez oluşturdu. Yerelden de asla kopmadan eserlerini oluşturdu. İstanbul'da, Muğla'da, Antalya'da meydana getirdiği eserler bırbinnden çok farklı tarzlarda. üsluplarda o bölgenin yereliyle örtüşen eserlerdir." 


16 ayrı eser yazdı 


Sadece mimarlığın yanında mimarlıkla alakalı değil, mimarlığın ötesinde bir sanat tarihi, bir sanat feylezofu olarak da çok velut bir kişiliğe sahipti. 16 ayrı eser kaleme aldı. Mimarlığa ve şehirciliğe ilişkin düşüncelerini kendine ait üslubuyla bize aktarmayı başardı. 


Mimarlık ödülleri kurumsallaşacak


Tütüncü, Son 60-70 yılda oluşturulan şehirlerde felsefi bir alt yapının, mimari bir kimliğinin olduğundan söz edilemeyeceğine vurgu yaparak, "Şehirlerimizi doğa ve insanla uygun hale getirebilmek bizim elimizde. Bu mimari ödül etkinliğinin bu amaca katkı koymasını arzu ediyoruz. İlerleyen zamanlarda her yıl bu projemizi daha kurumsal hale getirecek ve şehirlerin oluşmasına katkı sağlayacak güzel akıl harmanlanmasına burada ev sahipliği yapmış olacağız." Görüşünü dile getirdi. 

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile bugüne kadar çok önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Başkan Hakan Tütüncü," Şehrin üzerine birlikte düşünebilme, her türlü ön yargılardan öte son derece verimli bir şekilde şehir için artı değerler üretme imkanımız oldu." diyerek konuşmasını tamamladı. 


Kepez boyundan büyük işler yapıyor 


Ak Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ise konuşmasında şunları ifade etti: "Kepez Belediyesi, belediyelerden bir belediyedir. Ama boynundan çok büyük işler yapıyor. Kepez Belediye Başkanımız Hakan Tütüncü, gerçekten duruşuyla, bakışıyla fark yaratıyor. Eskiden Kepez'i, Antalya'nın varoşu, diye ifade ederlerdi. Antalya'nın varoşu denilen yerde şimdi Antalya'nın en önemli kültürel faaliyetleri gerçekleştiriliyor." 


Kepez marka değerini taçlandırıyor


Kürsüye son olarak gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de mimarlık Ödülü ile ilgili düşüncelerini şu şekilde açıkladı. "Bu ödül törenleri, marifetin iltifata tabı olduğu törenlerdir. Bir belediyemiz, ilk defa Türkiye nezdinde mimari yarışma organizasyonunun 2'sini gerçekleştiriyor. Bu etkinliğin gelenekselleşmesi için büyük kararlılık gösteriyor. Ödül alan, bundan sonra da ödül alacak olan emeğinin karşılığını gören çok değerli katılımcıları gönülden kutluyorum. Ödül töreni, bir kurumun marka değerinin güçlenmesi açısından önemlidir. Kepez Belediyemiz, marka değerini güçlendirecek başarılı projelere imza atıyor. Bunu yeterli görmüyor böylesi güzel bir ödül töreniyle marka değerini taçlandırıyor. Bu nedenle Kepez Belediye Başkanımız Hakan Tütüncü ve arkadaşlarını kutluyorum." 


Ödülleri protokol verdi 


Konuşmaların ardından Başkan Hakan Tütüncü. Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri'nin seçici kurul üyelerine teşekkür plaketlerini takdim etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Milletvekilleri Mustafa Köse, Hüseyin Samani, il Başkanı Rıza Sümer, Kaymakam Hamdullah Suphi Özgedek, Turgut Cansever Büyük Ödülü'nü ile büyük ödül dışında iki adet başarı ve 2 adet de jüri ödülü alan eser sahiplerine de ödüllerini verdi. Ödül töreninin ardından Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödüllerine başvuran eserlerin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi. 


Antalya Hilal


Geri Dön