25 / 04 / 2024

Kepez Merkez Cami ve külliyesinin temeli atıldı!

Kepez Merkez Cami ve külliyesinin temeli atıldı!

Kepez Belediyesi'nin, 7 gün 24 saat canh Kuran'ı Kerim'in okunacağı, haftanın iki günü mevlidi şerifle Peygamber Efendimiz (SAV)'in anılacağı merkez camii ve külliyesinin temeli törenle atıldı.



Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, bu yıl yatırım programına aldığı 7 büyük eserin ikincisinin de yapımını başlattı.Başkan Tütüncü'nün, seçim vaadi 70 proje içersindeki şefkat ve huzur evinden sonra Kepez Merkez Camii ve Külliyesi de inşa ediliyor. Kepez'de, hayatın merkezi olacak caminin temelinin atılması dolayısıyla tören düzenlendi. Tütüncü'nün, Antalya İmam Hatip Lisesi'nden öğretmeni olan Ahmet Alp'in okuduğu aşrı şerif ile başlayan törende. Kuran tilaveti ve mevlidi şerif de okundu. Yeni Mahallemde yapılacak olan eserin temel atma töreninde konuşan Başkan Hakan Tütüncü. "Bugiin 6 yılı aşan belediye başkanlığımın en anlamlı temel atma törenini gerçekleştiriyorum. Yaklaşık 2.5 yıla yakın üzerinde düşünülmüş, çalışılmış ve bir medeniyet inşasına yönelik bir eserin temelini atmak bize nasip oldu." dedi. Tütüncü, caminin ölçüsü ve ebatiarıyla devasa bir vapı olmadığına işaret ederek, şunları söyledi "Camimiz, normal ölçülerde, ecdadımızın bizlere gösterdiği mimari formlarda yapılıyor. Kepez Merkez Camimiz, 500 yıl evvel ki yeni Osmanlı mimarisiyle, geleneksel Osmanlı mimarisine geçişin arasındaki bir noktada tasarlandı. Camimiz, mimarlık tarihine geçmiş usullerin var olduğu 2000 metrekarelik bir alana inşa edilen mütevazı bir yapı olacak. Camimiz de açık mekânların da kullanıldığı zaman 5 bine yakın vatandaşımız aynı anda namaz kılabilecek."Camii, Türk İslam medeniyetindeki cami anlayışına uygun olarak düztaban şeklinde tasarladıklarına değinen Tütüncü, günümüzdeki cami mimarisini ise şu sözlerle eleştirdi "Cami mimarisinde bir belediye başkanı olarak hiç hoşlanmadığım çok da eleştirdiğim bir yapı var. Camilerin ibadet kısmını hep 3. kata çıkardık. İki kat boyunca merpeni çıkabilirsek ibadetimizi yapabileceğiz. Oysa ki. ne Allah Resulü döneminde ne daha sonraki devirlerde ne de Türklerin. İslam'ı kabul etmesinden sonra kurduğu 1000 yıllık medeniyet içerisinde merpenle çıkılan bir cami tasarımına rastlamadım. Camilerimiz, gel diyen camiler olmalıdır. Daha önceleri hep düzayak camiler varken, camiler mimari formlarıyla gel derken: bugün mekân darlığını bahane edilerek camiler gel diyen değil, git diyen camiler haline getirildi. 

Cami mimarimizde geleneksel mimari formlarımıza dönmeli ve bu formda camiler inşa edilmeli.Hem iç tezyinatıyla hem dış mimarisiyle Türk İslam medeniyetini anlatan bir cami tasarımı yaptıklarını kaydeden Tütüncü, caminin etrafında oluşturdukları külliye de ise Antalya Müftülüğü ile halka yönelik bilinçlendirme, bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını aktardı. 



Türel. Tütüncüyü kutladı Daha sonra kürsüye gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de konuşmasında, Hakan Başkan'la el ele vererek. Kepez'in yıllardır bekleyen sorunlarının bugüne kalmış olanlarını tek tek çözmeye başladıklarını vurguladı.Belediyelerin, manevi iklimin güçlendirilmesi ve manevi hayata katkı sağlayacak hizmetler yapmasının önemine vurgu yapan Başkan Türel, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) "in "İnsanların en hayırlısı insanlara en çok faydalı olanıdır ve 3 kişinin amel defteri kapanmaz hadislerini hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü.



1.geride sadaka-i cariye (devamlı kazandıran bir eser, köprü, cami gibi hayır) bırakanın. 

2. hayırlı bir evlat(ruhu için dua edip hayır hasenat yapan bir evlat) bırakanın. 3. geride faydalanılacak bir ilim bırakan kimselerin amel defteri kapanmaz. Kepez Merkez Camii'nin temelini atarak hem insanlığımıza hayırlı bir hizmette bulunuyoruz hem de yüzyıllar boyunca ahrete intikal ettikten sonra bu camide 24 saat boyunca okunacak olan Kuran'ın gökyüzüne, arşı âleme yükseldiği bir tesisi Antalya kazandıracak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Manevi eserlerin bize sağlamış olduğu manevi hazzı kelimelerle ifade etmemiz fevkalade zor. Hakan Başkanı böylesi güzel bir eseri Kepez'e kazandırma düşüncesinden dolayı kutluyorum .Antalya Otogarı'ııın karşısında ASAT Genel Müdürlüğü'nün yanında geçmişte Köy Hizmetleri Müdürlüğü olarak hizmet veren alanda Antalya'ya 20 bin kişilik Ulu Camii Projesi'ni kazandıracağız. Bu yılın sonunda temelini atacağız.Kepez Kaymakamı Savaş Tuncerde konuşmasında şunları ifade etti Kepez hızlı bir şekilde gelişiyor. Yapılan özgün ve yeni çalışmalarla farkındalık oluşturarak başka şehirlere örnek oluyor. Kepez, hızla gelişerek eğitimin, sağlığın, sporun, şimdi de maneviyatın merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Kepez şantiye alanına döndü. Her gün bir temel atma ya da açılış töreni gerçekleştiriyoruz. Konuşmaların ardından Kepez Müftüsü Hüseyin Avııi Böge'nin yaptığı duanın ardından hayırlı olsun temennisivle butona basılarak camiinin temeli atıldı. 



Antalya Beyaz


Geri Dön