26 / 04 / 2024

Kepezaltı ve Santral'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Kepezaltı ve Santral'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Bakanlar Kurulu kararı ile riskli bölge ilan edilen Kepezaltı, Santral mahallelerinde seçim sürecine girilmesi nedeniyle imar anlamında henüz somut bir gelişme olmadığını söyleyen Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya sabır küpü olduklarını belirtti.



Bakanlar Kurulu kararı ile riskli bölge ilan edilen Kepezaltı, Santral mahallelerinde seçim sürecine girilmesi nedeniyle imar anlamında henüz somut bir gelişme olmadığını söyleyen Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya sabır küpü olduklarını belirtti.


AKP İl Başkanı Rıza Sümer’e ve Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığına 7 maddelik bir dilekçe sunduklarını söyleyen Muhtar Küçükkaya, “Hak sahiplerini belirlerken kıstaslar neler olacak? İnşaat bittikten sonra ANTEPE’ye kaç daire bırakılması planlanmaktadır? Bir dairenin maliyeti ne olacaktır? Bunların hepsinin bize anlatılması en azından içimizi rahatlatmak için bile bir şeyler paylaşılması gerekir” dedi. Küçükkaya ayrıca Kentsel Dönüşüm projesi yapılmasına yönelik mahalleden birkaç kişinin yürütmeyi durdurmak için dava açtığını da hatırlattı.


Kepez İlçesi’nde 132.7 hektar alanı kapsayan ve 30 yıldır tapu bekleyen Kepezaltı ve Santral mahalleleri 25 Aralık 2014 tarihli ve 29216 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla riskli alan ilan edilmişti. Bu iki mahallenin riskli alan ilan edilmesi ile birlikte bölgede nasıl bir yapılaşmanın gerçekleşeceği bilinmiyor. Aylardır beklenti içinde olduklarını söyleyen Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya, “Geçtiğimiz yıl 8 Ağustos’ta Erdem Bayazıd Kültür Merkezi’nde yapılan ve bizim direkt çağrılmadığımız toplantıdan sonra hiç arayan soran, bilgi veren olmadı. Menderes Türel, 240 metrekare yeri olana 170 metre daire vereceğim demişti. Nasıl verecek ne zaman verecek belli değil. Uykularımız kaçıyor” ifadelerini kullandı.


Binlerce hak sahibinin akıbetini merak ettiğini söyleyen Muhtar Küçükkaya, “Mahalleden 5-10 kişi yürütmeyi durdurma için dava açtı. O dava sonuçlanana kadar bir şey yapılamayacağı da söyleniyor. İki arada bir derede kaldık. AKP İl Başkanı Rıza Sümer ile görüştük. 7 maddelik bir öneri sunduk. Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı’na da bunu verdik. Bize İller Bankası proje yapıyor biz sonra gelip sizden muvaffakiyet alacağız dediler. Bize her dönem birileri gelip taahhütte bulunuyor artık sabrımız tükendi ne olacaksa olsun” diye konuştu.


Kepezaltı ve Santral’e TOKİ’nin geleceği söylentilerini hatırlatan ve TOKİ’ye asla sıcak bakmadıklarını söyleyen Muhtar Yusuf Küçükkaya, “Büyükşehir Belediyesinin yan şirketi ANTEPE ile çok katlı rezidanslar ve AVM’ler yapılacağı adı geçen yerlerin büyük bölümünün ticari alan olacağı söyleniyor. Risk alanında kaçar katlı binalar yapılacak ve her binada kaç daire bulunacak? Hak sahiplerini belirlerken kıstaslar neler olacak? İnşaat bittikten sonra ANTEPE’ye kaç daire bırakılması planlanmaktadır? Bir dairenin maliyeti ne olacaktır? Bunların hepsinin bize anlatılması en azından içimizi rahatlatmak için bile bir şeyler paylaşılması gerekir” dedi.


İŞTE MAHALLELİNİN SUNDUĞU ŞARTLAR


İnşaat Alanının Yüzde 40 verilmesi, Hak sahiplerine verilecek olan metre, fiyat oranı ayarlanmalı, Müteahhitlerin yapacağı dairelerin hak sahipleriyle vereceği dairelerle eş değer olması, Yapılacak olan dairelerin 110 metrekareden az olmaması, düşük veya yüksek almak isteyen hak sahipleri ile ayrı sözleşme yapılması, Hak sahiplerine verilecek olan dairelerin, yerlerinin ve adalarının tespit edilerek yazılması, Hak sahiplerinin kentsel dönüşümde TOKİ’ye dahil edilmemesi, Hak sahiplerine noter tasdikli taahhütname verilmesi


Antalya Hilal


Geri Dön