19 / 04 / 2024

Kepez'de kentsel yenileme projesine başlanıyor!

Kepez'de kentsel yenileme projesine başlanıyor!

Antalya'nın Kepez İlçesi'nde 132 hektar alanı kapsayan İki mahalle Bakanlar Kurulu Kararıyla 'riskli alan' ilan edildi. Kepezaltı ve Santral mahallelerinde bu kapsamda, Büyükşehlr'in uygulayacağı kentsel yenilenme projesi de tamamlandı.



ANTALYA'nın Kepez İlçesi'nde 132 hektar alanı kapsayan ve 30 yıldır tapu umudu taşıyan Kepezaltı ve Santral mahalleleri Bakanlar Kurulu Kararı'yla 'riskli alan' ilan edildi. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Büyukşehir Belediyesi'nin iki mahallede uygulayacağı kentsel yenilenme projesinin ikinci aşaması da tamamlanmış oldu. Tapu umudu üçüncü kuşağa miras kalan Kepezaltı ve Santral mahalleleri. 


Antalya'da 1970'li yıllarda başlayan sanayileşme hareketiyle birlikte kuruldu. 80'lerin ortasmda Antalya Belediyesi, bölgeyi Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü nden kamulaştırdı ve alam 'gecekondu önleme bölgesi' ilan etti. Bölgeye ilişkin imar plan çalışmaları Menderes Turel'in, buyukşehir belediye başkanlığının ilk donemi olan 2004- 2009 yılları arasında önemli mesafe kat etti. 'Kentsel donuşum' alam ilan edilen Kepez ve Santral mahallelerinde. 5 kata kadar imar izni veren planlama çalışması başladı, fakat 'kentsel dönüşüm'adı, mahallelide "evlerimizden çıkartılacağız* şeklinde algılanarak  TOKİ  korkusuna neden oldu. Siyasi tercihini hep iktidar partisinden yana kullanan iki mahalle, 2009 yerel seçimlerinde siyasi tercihini değiştirdi. Burun buruna giden seçimlerde iki mahalleden CHP'ye 2 bin 744. AK Parti'ye 2 bin 244 oy çıktı. 


TAPU VAAT OLARAK KALDI 

2009 seçimlerinde mahallelilerle 'hak sahipliği sözleşmesi" imzalayan CHP"li Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bölgede 'yeniden yerleşim' adını verdikleri bir proje üzerine çalıştı. Yapılan çalışmalar sonucunda CHP'li Buyukşehir Belediyesi, hak sahiplerine dağıtmak üzere Kepezaltı ve Santral mahallerinin tapusunu üzerine geçirdi fakat. Büyükşehir alacaklılarının tapu üzerine koyduğu şerhlerden dolayı 2014 seçimlerinden önce verdiği sözü yerine getiremedi. 

tapular hak sahiplerine devredilemedi.

 

HAYIRLI OLSUN DEDİ OYLARI ALDI 

Turel'in yerel seçimler öncesi bölgede yaptığı bir akşam mitinginde "Aslında kazanan biz olmayacağız. Bizimle beraber sizler olacaksınız. Kepezaltı ve Santral olacak. Tapu sorunu çözülecek Şimdiden hayırlı olsun" sözleri mahalledeki seçimin de seyrini değiştirdi Seçimlerin ardından Başkan Türel, Ağustos ayında Kepezaltı ve Santral mahallen için hazırlanan ve 'kentsel değişim' ve 'kentsel yenilenme' olarak anlatılan yeni projeyi mahalle sakinleriyle paylaştı. Yeni proje hak sahiplerine hiç para ödemeden metrekare haklan kadar daire sahibi olma gibi imkanlar sunarken, Akaydın dönemindeki mahalleliye 2.5 kat daha fazla kazanma imkanı da yaratü. 


PROJE 36 AYDA TAMAMLANACAK

Bölge yeni bir yaşam alanı olarak ortaya çıkma iddiasını taşıyor. Proje tamamlandıktan sonra hali hazırda bölgede bin lira olan metrekare biriminin 3 bin liraya çıkması öngörülürken, inşaat suresince kıra yardımında bulunulacak. Bakanlar Kurulunun resmi gazetede yayınlanan Kezpezaltı ve Santral mahallerinin riskli alan ilan edilmesi ve bölgede 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerinin geçerli olmasına yönelik karan projenin ikinci aşamasını oluşturuyor. 132 hektarlık proje alanın belirlenmesinin ardından mimari projelerin hazırlanması ve hak sahiplerini görüş ve onayının alınması aşaması başlayacak. 36 ay içinde tamamlanması öngörülen çalışma kapsamında 2015 yılı Mayıs ayı içinde her iki mahallenin tamamen yıkılması ve sonrasında Temmuz ayında inşaat temellerinin atılması bekleniyor. 


Hürriyet Akdeniz


Geri Dön