19 / 04 / 2024

Kerkük'ten Erbil'e yeni petrol boru hattı!

Kerkük'ten Erbil'e yeni petrol boru hattı!

Merkezi Irak hükümetinin, petrol ihracını artırmak için Kerkük'ten Erbil'e yeni bir boru hattı yapma çalışması başlattığı bildirildi...



Merkezi Irak hükümetinin, petrol ihracını artırmak için Kerkük'ten Erbil'e yeni bir boru hattı yapma çalışması başlattığı bildirildi.



Kerkük İl Meclisi Petrol ve Gaz Komisyonu Sekreteri Fuat Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük'teki mevcut boru hatları eski olduğu için günlük en fazla 175 bin varil petrol sevk ediliyor. Bu nedenle Kerkük ile Kürdistan Bölgesi arasında yeni bir petrol boru hattının yapımına başlandı. Hattın haziran ayında tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandığında Kerkük-Kürdistan-Ceyhan hattından günlük 300 bin varil petrol sevkiyatı yapılabilecek" dedi.


Kuzey Petrol Şirketi yetkililerinden alınan bilgilere göre Irak Petrol Bakanlığı, bölgedeki petrol üretiminin artırılması için Kerkük'teki yabancı firmalara talimat gönderdi. 


Irak hükümetinin kontrolünde Kerkük'ten Ceyhan'a günlük 300 bin varillik petrol sevkiyatı, terör örgütü IŞİD'in sabotajları nedeniyle 2014 Mart ayı itibarıyla durmuştu. Kerkük petrolünün akışı, Bağdat ile Erbil'in anlaşması sonucu 1 Ocak 2015'te Kürt bölgesine ait boru hattından yeniden başladı. Hali hazırda üretimin düşük olması nedeniyle günlük 150 bin petrol ihracı yapılıyor.


Bağdat-Erbil anlaşmasına göre Kerkük'ten günlük 300 bin varil petrolün ihraç edilmesi gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için petrol üretiminin artırılması hedefleniyor. Ancak Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihat, Hemrin Dağları'ndaki zengin petrol kuyularının, IŞİD'in elinde olması nedeniyle bunun yakın zamanda zor olacağını açıklamıştı. 


AA


Geri Dön