28 / 03 / 2024

Kesme Boğazı'nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı!

Kesme Boğazı'nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı!

Halkla toplantı yapılacak Kemer'de Beydağları Milli Parkı ve Güney Antalya turizm alanı içinde Kesme Boğazı deresi üzerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı HES yapımı için onay verdi...




Antalya Kemer'de Kesme Boğazı deresi üzerine yapılması planlanan HES için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi. Ancak bölgede bulunan nadir endemik bitkiler, proje nedeniyle tehlike altında Antalya'nın Kemer İlçesi'nde, Beydağları Sahil Milli Parkı'nda yer alan Kesme Boğazı'nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı. ÇED dosyası için 24 Temmuz'da halk katılım toplantısı yapılacak olan HES'in yapımı halinde, bölgede Kemer orkidesi ve safranı gibi nadir bulunan 32'si endemik, 111 bitki türünün yok olacağı uyarısında bulunuluyor. 


Halkla toplantı yapılacak Kemer'de Beydağları Milli Parkı ve Güney Antalya turizm alanı içinde turistlerin dinlenme, serinleme ve rekreasyon amacıyla çok sık ziyaret ettikleri Kesme Boğazı deresi üzerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı HES yapımı için onay verdi. Ege Yenilenebilir Enerji Firması tarafından yapımı planlanan 1102 metre iletim yapılarından oluşan kesme regülatörü ve HES projesi için, 24 Temmuz Çarşamba günü, saat 14.00'de Kemer Belediyesi Kültür Salonunda halk katılım toplantısı yapılacak. 


'Geri dönülmez tahrip' Bu arada HES'e karşı görüş bildiren kurumlardan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün raporunda, yeni bir doğa katliamı yaşanacağının uyarıları yer alıyor. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü'nün, Kesme Boğazı deresi üzerine planlanan HES'e ilişkin raporunda, Cenneti andıran Kesme Boğazı deresi ve çevresinde yapılması planlanan HES için Milli Parklar Müdürlüğü rapor hazırladı. 

projenin Beydağları Sahil Milli Parkı ve Güney Antalya turizm alanı içinde yer aldığına dikkat çekildi. 


Alanın Kemer ve civarındaki turist gruplarının kısa süreli dinlenme, serinleme ve rekreasyon amacıyla sıkça ziyaret edildiğine işaret edilen raporda, havzanın peyzaj kalitesinin üst düzeyde ve projenin bölgede birçok doğal değeri geri dönülemez şekilde tahrip edeceğinin muhakkak olduğu belirtildi. Olimpos safranı tehlikede Raporda, proje alanının yakınında bulunan Kesme Boğazı 1 ve 2 günü birlik kullanım alanları ile Kemer içme suyu kaynağının da etkilenme alanı içerisinde olduğu hatırlatıldı. Biyolojik çeşitlilik açısından risklerin de ele alındığı raporda, Kesme Boğazı'mn floristik yapısının 'Kemer orkidesi' ve 'Olimpos safranı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda bitki türünün bilim dünyasına tanıtıldıkları yer olması nedeniyle önemli olduğuna dikkat çekildi. 


Bitkiler tehdit altında Kemer orkidesinin, Olimpos safranı gibi çevresel durumdan etkilendiği belirtilen raporda, Kuzdere Vadisi'ndeki (Kesme boğazı) mevcut yapılaşmanın, bölgede bulunan ve kritik olarak tehlikedeki bu türler için kaygı verici olduğu kaydedildi. Kesme Boğaz'ın sadece Kemer orkidesi için değil, tamamı CITES listelerinde yer alan yumrulu orkide türlerinin de doğal sığınağı konumunda olduğu ifade edilen raporda, tehlike atındaki orkidelerle ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: "Bu türlerden en dikkat çekici olanlar ve salep hammaddesi elde etme amacıyla kullanılan ülkemiz nesilleri tehlikede olan bazı orkide türleri Anadolu orkidesi, Arı orkide, İtalik orkide ve dev orkidedir. Kesme Boğazı Türkiye florasındaki kareleme sistemine göre C3 karesinde yer almakta olduğu ve sahadan toplanan bitkilerin teşhir edilmesi ile 51 familyaya ait 111 cins ve 138 taksonun tespit edilmiş olduğu ve bunlardan 32 tanesinin endemik olduğu; bu endemik türlerden 2 tanesi CR (çok tehlikeli), 6 tanesi EN (tehlikede), 9 tanesi VU (zarar görebilir), 1 tanesi ise NT (tehdit altına girebilir) ve 14 tanesi LC (en az endişe verici) kategorisinde yer almaktadır." 


MEHMET ÇINAR/ Milliyet Gazetesi


Geri Dön