26 / 04 / 2024

Kestel'de kentsel dönüşüm tartışıldı!

Kestel'de kentsel dönüşüm tartışıldı!

Bursa'nın Kestel ilçesi Vani Mehmet Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, akademik oda başkanlarının katıldığı toplantıda masaya yatırıldı...Toplantıda Yener Acar, Vani Mehmet Mahallesi'nde başlatılacak kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı...



Bursa'nın Kestel ilçesi Vani Mehmet Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, akademik oda başkanlarının katıldığı toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıda Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi yöneticileriyle bir araya gelerek Vani Mehmet Mahallesi'nde başlatılacak kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı.


Kestel belediye binasında yapılan toplantıya, akademik oda başkan ve yöneticilerinin yanı sıra belediye meclis üyeleri de katıldı. Proje hakkında bilgi veren Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Kestel'in 1. dereceden Deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak bölgede kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyledi. Acar, projeye tek katlı yapıların yoğun olarak bulunduğu Vani Mehmet mahallesinden başladıklarını ifade ederek, "Bölgede 280 adet bina var çoğu tek katlı, burada rahatça vatandaşlarla anlaşabileceğimiz için bu işe kalkıştık. Zeminin daha kötü olduğu bölgeler de mevcut ancak oralarda 3-4 katlı yapı sahipleriyle anlaşmak çok daha zor" diye konuştu. 


Dönüşüm çalışmalarına başlamadan önce ilgili akademik oda yöneticilerinin görüşlerini almak amacıyla bu toplantıyı tertip ettiklerini söyleyen Acar, akademik odaların görüşlerinin kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, oda yöneticileriyle yapılacak istişare toplantılarıyla, Kestel'de dönüşümü en iyi şekilde gerçekleştirmek arzusunda olduklarını söyledi. 


İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ise, kaçak ve çarpık yapılaşmada gösterdiği kararlı davranışlardan dolayı Kestel Belediye Başkanı Yener Acar'a güvendiklerini söyleyerek, "İnşaat Mühendisleri olarak 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasını önemsiyoruz ancak riskli olan alanlar değil binalar diyoruz. Bu yüzden Kestel'de binaların envanter çalışmalarının, risk analizlerinin iyi yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirmeden yüzümüzü binalara çevirmemiz son derece önemli. Kestel'de sadece tek bir mahallede kentsel dönüşümün olması en başta itiraz edeceğimiz bir durum" diye konuştu.


Şahin, kentsel dönüşüme başlamadan önce dönüşümden etkilenecek vatandaşlara doğruların söylenmesi gerektiğini belirterek, "İnsanları sokağından, mahalle kültüründen ve komşuluk ilişkilerinden ayırmadan bölgenin sosyokültürel yapısına uygun projelerle dönüşüm gerçekleştirilmeli" dedi.


Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise Kestel'de sadece bir alanın riskli alan ilan edilmesini uygun bulmadıklarını söyledi. Uyanık, "Kentsel dönüşüm yapılacak bölgeler bir bütün olarak ele alınmalı. Burada artacak nüfusun ihtiyacını karşılayacak pek çok kamu alanı olması gerekiyor. Örneğin; kamuya ait kişi başına 10 metrekare yeşil alan olması gerekirken yapılan sunumda gördüğümüz kadarıyla bu miktar göz ardı edilmiş" diye konuştu. 


Toplantının sonunda, inşaat, mimar ve şehir plancıları odası yöneticileri, kentsel dönüşüm konusunda Kestel Belediyesi'ne her türlü desteği vereceklerini belirterek, bu kapsamda çalışmaların devamını kararlaştırdılar. 


CİHAN


Geri Dön