25 / 04 / 2024

Keten Grup 2015'de proje sayısını 30'a çıkartıyor!

Keten Grup 2015'de proje sayısını 30'a çıkartıyor!

Etiler, Cihangir, Nişantaşı, Besiktas'da kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiren Keten Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten 2015 yılı içerisinde suan 22 olan proje sayısını 30'a cıkartacak.



38 yıldır İstanbul'un lüks semtlerinde projeler hayata geçiren Keten Grup her yıl istikrarlı bir şekilde güçlenerek yoluna devam ediyor. Devam eden ve başlamak üzere 22 projesi olan Keten Grup yeni adım attığı Anadolu yakasının lüks noktalarında 5 projeye birden başladı. Turizm sektöründe de yatırımlar gerçekleştiren ilk otelini Taksim'de bu yılın son çeyreğinde, ikinci otelini ise 2 yıl sonra Beyoğlu'nda açacak olan Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Ferhat Keten İle yatırımlarını konuştuk 


Ferhat Bey, sektör inşaat olunca 22 proje çok yüksek bir rakam. Markanızı bu kadar tercih edilebilir kılan nedenler nedir? 

Bu konuda söylenebilecek bir çok neden var. Her şeyden önce biz ilkeli bir firmayız. Markamızı güçlü kılan etik değerlerimiz var. Söz konusu değerleri olunca hiçbir ticari hedefi düşünmeyen bir şirketiz. 

Keten Grup bilimsel verilere, araştırmalara göre proje üreten bir kurum. Mesela Kadıköy bölgesinde projelere başlamadan önce bölgenin genel bir raporunu çıkarttık. Bostancı'dan Kızıltoprak'a kadar cadde cadde araştırma yaptık. Buralarda yapılan projelerin detaylarından, bölgenin standartlarına, halkın istek ve beklentilerine kadar her şeyi araştırdık. Çıkan sonuçlara ve argümanlara dayanarak projeler geliştirmeye başladık. Sadece Kadıköy için değil biz iş yaptığımız her bölge için bu şekilde araştırmalar yapıyoruz. Böylece insanlara beklentisi doğrultusunda, ayağı yere basan projeler geliştiriyoruz. 

Bizim yaptığımız projeler bulundukları bölgede kalite olarak üst çizgide olmasına rağmen fiyat olarak benzerlerinden daha uygun. Çünkü biz araştırmalarımızda gördük ki, insanlar özellikle aidatlarının düşük olmasını istiyor. Havuz, spa, fitness gibi genel işletme maliyetlerini yükselten alanları projelerinde istemiyorlar. Hem alandan dolayı yeterli olmayacağını hem de ekstra maliyetinden dolayı insanlar için bu alanların projelerin de olması çok cazip değil. Bizde proje maliyetini ve işletme giderlerini yükselten bu alanlara yer açmayarak hem projemizi daha uygun fiyata oluşturmuş oluyoruz hem de insanları ağır aidat yükünün altına sokmuyoruz. Bin TL'nin üzerinde aidatların olduğu projelerin yanında bizim projelerimiz de aidatlar ısınma dahil 200 TL civarında bir rakam oluyor.


Mevzuatları çok iyi biliyoruz 

30 kişilik deneyimli ve profesyonel bir yönetim kadromuz var. Mevzuatlara çok hakimiz. Kanunları didik didik inceliyor, herkesin yararına olacak şekilde pratiğe geçiriyoruz. Örneğin Bağdat Caddesi'ndeki projemizde arsa sahibinin 119 m2 olan hakkını, kanunlara iyice tetkik ederek 134 m2 olarak verdik. 

15 m2 kazandırdık. Bilgimizi ve tecrübemizi bir değer olarak insanlara sunuyoruz. 


KURUMSAL YAPIMIZI YENİLEDİK 

Şirketlerin varlıklarını daha uzun süre, sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için kurumsal yapılarını yeniden gözden geçirip revize etmesi gerekiyor. Şirketimiz bünyesinde yaptığımız yatırımlarla ilgili olarak çeşitli iştiraklarımız var. Yeni dönemde tüm şirketlerimizi bir çatı altında toplayarak faaliyetlerimizi sürdürme kararı aldık. Artık Keten Grup üst kimliği altında, daha da güçlendirdiğimiz kadromuzla daha üst kalitede projeler üretmeye devam edeceğiz. 

Anadolu yakası nasıl gidiyor? 

Anadolu yakasından her şey çok güzel gidiyor. Bölge halkı markamıza duyduları güvenin ve inancın neticesinde bizlere büyük ilgi gösterdi. 

Ayıca Anadolu yakasında Demirbilek İnşaat ve Toner Mimarlık ile birlikte proje üretiyoruz. Her iki kurum da sektöründe öncü kurumlardan. Toner Mimarlık Türkiye'nin en eski mimarlık ofislerinden ve 70 yıllık geçmişe sahip bir kurum. 

Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı ne aşamada? 

Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı projemiz için çok ciddi bir emek verdik. Nato'dan Boğaziçi İmar, Anıtlar Kurulu gibi kurumlardan izin gerektiren prosüdür aşamalarının ardından üretim kısmında çok detaylı bir şekilde çalıştık. 

Koç ailesinin özel arşiv fotoğrafları, Alman havacılık müzesinin Zeplinle o döneme ait çekilen fotoğrafları, Osmanlı arşivlerindeki belgelere kadar birçok meteryali projemiz için taradık. 

Arkeoloji müzesi eşliğinde kazılarımız gerçekleştirdik. Uzun bir hazırlık ve üretim aşamasının ardından artık projemizin sonuna geldik ve bir buçuk ay sonra tamamı ile bitirmiş olacağız. 

Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı'nı tamamı ile ahşaptan yaptık. 

Kolonları dahil her bir bölümü ahşap malzemelerden oluşuyor. Temel kısmına önem verdik ve 1 milyon TL'lik bir rakamla temeli kazıklarla yaptık ki su ile ilgili her hangi bir problemin yaşanmasının önüne geçtik. 


Yıkımına başlamadığımız projenin dahi peyzajına kadar her şeyi planlıyoruz 

Çok planlı ve titiz çalışan bir kurumuz. En ince ayrıntıyı işin en başından planlarız. "O aşamaya geldiğinde düşünürüz" diye bir anlayışımız hiç olmadı. Mesela Erenköy' de başlayacağımız projemizin daha yıkımlarına dahi başlamadık. Ama biz şuan bu projenin, peyzaj alanının nasıl olacağı, hangi sanat malzemelerinin kullanılacağı, peyzaj havuzunun ışık yansımalarının lobide nasıl bir görüntü oluşturacağına kadar her bir ince detay üzerinde çalışıyoruz. Her hafta yarım gün tasarım toplantımız olur. Bu toplantıda tüm ekibimiz ile tasarımlar üzerine konuşur ve çalışırız. 


Projelerimizin değeri bizden sonra da artarak devam ediyor 

Gururla söylemek istiyorum her bir projemiz birer yaşam ve yatırım değeri olarak canlılığını arttırarak sürdürüyor. İkinci elde de katma değeri artan projeler gerçekleştiriyoruz. 

Yatırımcıya dönük değil, nihayi tüketiciyi hedef alan projeler üretiyoruz. İçerisinde komşuluk ilişkilerinin olduğu, insanların bir birini tanıdığı, selam verdiği projelere imza atmayı hedefliyoruz. Bunun için de en başta projenin detaylarını bu hedefe katkı sağlayacak şekilde hazırlıyor ve yatırımcıdan ziyade içinde yaşamayı amaçlayan insanlara satmayı tercih ediyoruz. Apart kullanımlara izin verecek şekilde satış gerçekleştirmiyoruz. Sektörde ne yazık ki, İkinci el fiyatının lansman fiyatından daha düşük olduğu, insanların tercih etmediği bu yüzden de fiyatların aşağıya doğru seyrettiği proje örnekleri mevcut. Biz böyle olsun istemiyoruz bu yüzden planlarken, uygularken ve satarken de çok seçici davranıyoruz. 


Milliyet Ek


Geri Dön