19 / 04 / 2024

KEV Tesisleri'nde son durum!

KEV Tesisleri'nde son durum!

Mavi Kocaeli Gazetesi köşe yazarı Galip Ataman bugün ki köşe yazısında Kev'i Anayasa Mahkemesi Yargılayacak başlığını ele alıyor. İşte Galip Ataman'ın bugün ki köşe yazısı;



Kocaeli kamuoyunun ve sporseverlerin "Kocaelispor Tesisleri" olarak bildiği "KEV Sefa Sirmen Tesisleri" ile ilgili o kadar çok yazı yazdım ki sayısını unuttum. Altında, İzmit Belediye Başkanı olarak Sefa Sirmen'in imzası bulunan ve "Spor Tesisi" yapmak koşuluyla 19.11.1992 tarih ve 6539 sayılı encümen kararıyla Kocaeli Eğitim ve Gençlik Vakfı (KEV)'e verilen arsa üzerine yapılan "Kocaelispor Tesisleri" bahane edilerek yapılan kavgaları yazmaktan sıkıldım. Bir zamanlar Kocaelispor üzerinden kazandıklarıyla "Kocaelispor Tesisleri"nin sefasını sürenlerin meteliğe muhtaç olunca yargıdan medet umanların oynadığı oyunlara tanık olmaktan bıktım. Kocaeli adını dünyaya duyuran, sporseverlere şampiyonluklar tattıran, Sefa Sirmen'e seçim kazandıran, 3. kümeye düşürülmesine seyirci kalınan "Kocaelispor" üzerinden siyaset yapılmasından rahatsız olmaya başladım. Temelini Süleyman Demirel'in başbakan iken attığı, açılışını Cumhurbaşkanı olarak yaptığı "Kocaelispor Tesisieri"ni yıllarca çiftlik gibi kullananlar bugün 60 milyon lira vergi ve sigorta borcunu ödememek için köşe bucak kaçıyor. 



Geçmişte, KEV dosyasına konan sahte belgelerle yargıyı yanıltarak Büyükşehir Belediyesi'ni haksız gösterenler köşeye sıkışınca, KEV'e "Kocaelispor Tesisleri" yapmak koşuluyla verilen arsa üzerindeki binayı otele dönüştürerek genel kuruldan satış kararı alıyor. Belediye yönetiminin CHP'den Ak Parti'ye geçmesi ve başkanlık koltuğuna İbrahim Karaosmanoğlu'nun oturmasının ardından muslukları kesilen KEV, öğrenci burslarını dahi ödeyemeyince Sefa Sirmen ve yönetimi çıkış yolu arıyor. 



ARSA VE OTEL SATILACAK! 

KEV Başkanı Sefa Sirmen ve yönetimi Kocaelispor için yaptırılan tesisleri 2012 yılında önce Kadir Kurt'a kiralandı, "Kocaelispor Tesisleri" yazan tabela "Grand Körfez Otel" olarak değiştirdi. 

Cumartesi günü yapılan KEV Genel Kurulunda, tesislerin satışı KEV yönetim kuruluna yetki verildi. 

KEV'in Büyükşehir Belediyesi'ne yargı kararıyla ödemek zorunda olduğu 270 bin lira dahil borçlarını ödeyebilmesi için bankalardan kredi alabilmesi kararı oy çokluğuyla kabul edildi. Özetle; Yüzde 90'ını CHP milletvekilliği, belediye başkanlığı, parti yöneticiliği ve üyelerinin oluşturduğu KEV Mütevelli Heyeti, kendisine ait olmayan, Kocaelispor'a tesis yapma koşuluyla satılan 49 dönüm arsayı ve üzerine yaptırılan Kocaelispor Tesislerini satacak. Neye rağmen? İzmit Belediyesi'nin 19.11.1992 tarih ve 6539 sayılı Encümen kararında, "İzmit Sopalı Çiftliği 3 Nolu Gecekondu Önleme Bölgesi İmar Planiannda SPOR TESİSLERİ ALANI olarak ayrılan 7 pafta, 1754 adada 49.005 metrekare parselin alıcı vakıf tarafından yapılacak spor tesislerinin 5 yıl içinde yapılması, vakıf tarafından her ne sebeple olursa olsun parselin başka özel ve tüzel kişilere satılmaması, aykırı tasarrufta bulunulduğunda tapuya şerh verilerek yüzde 10'u peşin geriye kalan miktarı 10 eşit taksitle ödenmek üzere 300.000.000 lira bedelle Kocaeli Eğitim ve Gençlik Vakfına satılmasına karar verildi" yazmasına rağmen. Başka? Kocaelispor'a Tesis yapmak üzere verilen 775 Sayılı Gecekondu Kanununun 8. Maddesinde, "Belediyelere devrolunan arazi ve arsalar ancak TOPLU KONUT İDARESİ ONAYI ile karşılığı fon hesabına yatırılmak şartiyle kiraya verilebilir veya başka satılabilir" yazmasına rağmen. Başka? Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin, "Nizalı gayrimenkül satışı İmar İskan Bakanlığı'nın (Bugün TOKİ) izni alınmadan yapıldığına göre geçersizdir" kararına rağmen. Otel yapılan Kocaelispor Tesisleri satışa çıksa bile alıcı bulamayacaktır, bulsa da değerinin çok kiralanması çok altında satılacaktır,. Alan kişi burayı otel dahil spor tesisi dışında kullanamayacaktır. Neden derseniz; KEV'in satış kararı aldığı otele dönüştürülen tesislerin bulunduğu 49 dönümlük arsa imar planında "SPOR TESİSİ" olarak görünüyor, mevcut tesislerin "RUHSATI" yok. ya da satılması, 1) İzmit Belediyesi encümen kararına göre 2) 7754 Sayılı Gecekondu Kanunun 8. Maddesi'ne göre kira ve satış işlemi için Toplu Konut İdaresinden İZİN alınmadığı için 3) Yargıtay 14. Hukuk Dairesi kararı doğrultusunda 4) Vakıflarla ilgili yasanın, vakıfların özvarlıklarını satarken basiretli davranması ve vakfı zarara uğratmaması ve özvarlığını azaltmaması hükmü doğrultusunda MÜMKÜN DEĞİLDİR. 



BAŞKAN, AYM'YE BAŞVURDU 

KEV Başkanı Sefa Sirmen, yönetimi ve mütevelli heyeti "müflis tüccar" gibi tesislerini ve koşullu aldığı arsasını satmaya hazırlanırken Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Karaosmanoğlu, KEV'in Kocaelispor adına yaptırdığı tesisleri 2012 yılında otel olarak kiraya vermesinin ardından yargıya giderek, yürütmenin durdurulmasını istemişti. Önce yerel mahkeme, ardından Yargıtay İzmit Belediyesi encümen kararına, 7754 Sayılı Gecekondu Kanunun Toplu Konut İdaresinden izin alma şartı getirmesine, Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin içtihatlarına rağmen KEV'i haklı bularak Kocaelispor tesislerinin başka amaçla kullanılmak üzere kiralanması doğrultusunda karar vermişti. 


Yerel mahkeme ve Yargıtay'ın taraflı ve haksız karar vermesi üzerine Başkan Karaosmanoğlu, bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başkan Karaosmanoğlu Kocae4lispor başta olmak üzere kamunun hakkını korumaya çalışırken Sefa Sirmen'in davranışlarında samimi olmadığı çok açık. Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye doğru çalıştırılmayacağını çok iyi bilen KEV Başkanı Sirmen'in yangından mal kaçırır gibi tesisleri satışa çıkartmasını anlamak mümkün değil. Benim gördüğüm, Sirmen ve arkadaşları 7 Haziran milletvekili seçimi öncesi kamuoyuna ve Kocaelispor taraftarlarına "Ben KEV Başkanı olarak tesis satmak, ekonomik sıkıntı çeken Kocaelispor'a para vermek istiyorum ama Ak Partili Başkan İbrahim Karaosmanoğlu karşı çıkıyor" mesajı vermek ve zaman kazanmak istiyor. Ama önceki yıllarda Sefa Sirmen'in yaklaşık 1 milyon Dolarlık özel harcamalarını Kocaelispor Kulübü tarafından karşılandığını bilenler bu tür gayri ciddi açıklamalara inanmıyor. 



VAKIF KREDİYİ NE YAPACAK 

KEV genel kurulunda yeterli bilgiye sahip olmayan üyeler "Kocaelispor Tesislerinin" satılması kararını oy birliği ile almış. Sefa Sirmen başkanlığındaki yönetimine bankalardan "kredi çekme" yetkisi verilmesi kararın ise oy çokluğu ile geçmiş. Sirmen ve yönetimi ne kadar kredi alacak, alacağı krediyi nerelerde kullanacak bilinmiyor. Sefa Sirmen'in, "KEV'in hazırda parası olmadığı için Büyükşehir Belediyesi'ne olan 270 bin lira borcumuzu ödeyeceğiz. Kocaelispor'a da bir miktar para vereceğiz" açıklaması hiç de inandırıcı değil. Benim anlamadığım koca koca insanlar, aralarında hukukçuların da bulunduğu üyelerin büyük bölümü üniversite mezunu ve önemli görevlerde bulunmuş yöneticiler olmasına rağmen bir Allah'ın kulu çıkıp da "Arkadaş, bu kredi neyin nesi? Tesislerin satışı sonrası vakfınız ne kadar zarara uğrayacak?" diyemiyor. Ya da "Kocaelispor adına yaptırılan tesisleri otel olarak satma kararı almadan önce hukukçulara ve konunun uzmanlarına sorulsun" çağrısında bulunmuyor. Herkes Sirmen'in "Bankalardan alacağı kredinin geri ödemesini kira gelirleriyle karşılayacağız" açıklamasına saf saf inanmış. Anlaşılan Sefa Sirmen ve ekibi kendisini akıllı alemi aptal sanıyor. Sirmen banka kredilerini, öz varlığını azaltma pahasına usulsüz satışları bir kenara bıraksın sözünü ettiği kira gelirlerini açıklasın. Ödemekte zorlandığı öğrenci burslarından kaç kişinin ve kimlerin yararlandığını söylesin. 



Mavi Kocaeli Gazetesi


Geri Dön