23 / 04 / 2024

oturma hakkı

oturma hakkı

Sükna hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açıklanmış olup halk arasında oturum hakkı olarak da ifade edilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Sükna hakkı nasıl kurulur? İşte tüm merak edilenler...

Sükna oturma hakkı nedir?

Türk Medeni Kanunu kapsamında 823, 824 ve 825. maddelerde sınırları belirtilen sükna oturma hakkı nedir? Sükna oturma hakkına sahip olan kimselerin yetkileri nelerdir? İşte yanıtı...

Oturma hakkı (Sükna hakkı)!

İntifa hakkından farklı olarak, bir gayrimenkulün yalnızca oturma hakkını veren sükna hakkı, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre oturma hakkı (Sükna hakkı) yalnız daireler üzerinde kuruluyor...

Oturma hakkının sona ermesi!

Oturma hakkını sona erdirecek sebepler, Medeni Kanunda yer alan hükümlere göre intifa hakkını sona erdiren sebepler ile aynı tutuluyor. Buna göre oturma hakkı nasıl sona erer? İşte oturma hakkının sona ermesi...

Oturma hakkının terkini!

Bir konutun tamamının veya herhangi bir odası gibi bir kısmının bir başkasına tahsis edilmesi, oturma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Oturma hakkının tesisi gibi yasal düzenlemelere Türk Medeni Kanununda veriliyor...

Oturma hakkı devredilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu kapsamında 832. maddesinde tanımlanan oturma hakkı, bir gayrimenkulün oturma hakkının bir başkasına verilmesi ile söz konusu oluyor. Peki oturma hakkı devredilebilir mi?

Sükna hakkı intifa hakkı farkı!

Mülkiyet hakkına sahip olan kimseler, konutların sükna ve intifa hakkını bir başkasına devredebiliyor. Bu hakların birbiri ile benzer yönleri bulunduğu gibi, farklı özellikleri de bulunuyor. İşte sükna hakkı intifa hakkı farkı...

Sükna hakkının sona ermesi!

Sükna hakkı, bilindiği üzere gayrimenkul sahibinin başka bir kimseye verdiği hak olup; "oturma hakkı" olarak ifade ediliyor. Peki bu hak ne zaman son buluyor? İşte sükna hakkının sona ermesi...

Oturma hakkı ne demektir?

Sükna hakkı olarak da bilinen oturma hakkı ne demektir, oturma hakkının kapsamı nedir sorularının yanıtı haberimizde...

Sükna hakkı ne demektir?

Türk Medeni Kanunu'nun 823, 824 ve 825. maddelerinde ele alınan sükna hakkı ne demektir, detayları haberimizde...

Krizdeki İrlanda yatırımcılara oturma hakkı dağıtacak!

Ekonomisi zorda olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İrlanda yatırımcıları ülkesine çekebilmek için oturma hakkı dağıtmaya hazırlanıyor

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?

İngiltere açıkladı! Yeni vize ile çalışma izni ve oturma hakkı almak kolaylaşıyor..

İngiltere hükümeti geçtiğimiz günlerde hızla büyüyen şirketlere istihdam sağlamak için yeni bir vize türü açıkladı. Artık çok daha kolay İngiltere vizesi sahibi olabileceksiniz. Yeni vize size 2 yıl süreyle oturum izni veriyor.

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Oturma hakkı diğer bir ifadeyle sükna hakkı; belirli bir kişiye bir binada veya binanın bir bölümünde oturma hakkı veren, konut olarak ondan yararlanma hakkı tanıyan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir? İşte tüm merak edilenler..

Oturma hakkı tesisi 2022!

Sükna hakkı olarak da bilinen oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veren bir haktır. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Kemer Country'de 17 milyon TL'ye 20 yıl yaşama hakkı!

Birçok ünlü ismin tercih ettiği bölgelerden biri olan Kemer Country'de villa değerleri 17 milyon TL'ye kadar çıkıyor.Fakat söz konusu villalarda sadece 20 yıl oturma hakkı veriliyor.

Demet Şener Levent’teki 3 katlı lüks villada oturma hakkını kaybetti!

İbrahim Kutluay'dan olaylı bir şekilde boşanan Demet Şener, iş insanı Cenk Küpeli ile 19 aylık evliliğini dün bitirdi. Demet Şener’in, Kutluay ile yaptığı boşanma protokolünde bulunan ‘evlenmemesi’ koşuluyla tapusunda 10 yıllık oturum hakkı olan Levent’teki 3 katlı lüks villadan oldu. 

Demet Şener Etiler’deki evini boşalttı!

Cenk Küpeli ile bugün nikah masasına oturacak Demet Şener, eski eşi İbrahim Kutluay’a ait olan ve 10 yıl daha oturma hakkının bulunduğu Etiler’deki evini boşalttı.

Miras kalan evde oturma hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Miras kalan evde oturma hakkı bulunur mu?'' konulu sorusunu yanıtladı. 

Karadağ'da ev alana oturma izni!

Avrupa’nın en genç devleti olan Karadağ'da ev alan oturma izni veriliyor. Avrupa Birliği’ne girme hakkı vaat eden ülkeye Türkler yoğun ilgi gösteriyor.

8 soruda oturma hakkı nedir?

Oturma hakkı, Medeni Kanun gereğince, "konut" olarak yararlanma hakkı oluyor. Peki, oturma hakkı nasıl kurulur? Oturma hakkı sahibinin hakları nelerdir?

Oturma hakkı nasıl iptal edilir?

Oturma hakkı kişiye bir binadan veya onun bir bölümünden mesken olarak yararlanma,oturma yetkisini veriyor. Peki, oturma hakkı nasıl iptal edilir?

Sükna hakkını sona erdiren sebepler!

Sükna hakkı, bir evde veya evin bir bölümünde oturma hakkı veren kişiye bağlı olan hak olarak biliniyor. Peki, sükna hakkı nasıl sona erer? İşte, sükna hakkını sona erdiren sebepler!

Oturma hakkının terkini nasıl olur?

Oturma hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veren ayni hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkının terkini nasıl olur?

oturma hakkı Haberi

oturma hakkı

Sükna, dilimize Arapçadan geçmiş, aslen oturmak, ikamet etmek anlamını taşıyan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul piyasasında da benzer olarak oturma hakkı olarak geçiyor. Bu hakkın yönergeleri, Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir. 

Sükna hakkı olan kimseler, bir gayrimenkulün tamamında ya da belirlenmiş bir bölümünde oturma hakkına sahip oluyorlar. Sükna hakkının kiradan en önemli farkı, bunun yalnızca konutlarda kullanılabilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu hakka sahip kişiler bir evin belirli bir bölümünde ya da tamamında ikamet etme hakkına sahip oluyorlar. Ancak bir taşınmaz üzerinde bulunan sükna yani oturma hakkı başkasına devredilemiyor ve miras yolu ile başkalarına bırakılamıyor.  

Sükna hakkı ile kira, uygulama bakımından farklılıklar gösteriyor. Oturma hakkı, ayni haklardan biri olarak kabul ediliyor ve tapuda irtifak hakları...