23 / 04 / 2024

KGM'nin İzmir'deki araç muayene istasyonu satılıyor!

KGM'nin İzmir'deki araç muayene istasyonu satılıyor!

Milliyet Gazetesi Ege eki yazarlarından Mustafa Yılmaz bugünkü köşe yazısında Karayolları Genel Müdürlüğü'nün arsa satışına yer verdi. Yılmaz, KGM'nin İzmir Konak'taki araç muayene istasyonu sattığını söyledi...



 Güzelbahçe'den Çiğli'ye, Kemalpaşa'dan Menderes'e, Menemen'den Buca'ya kadar tüm İzmir'i gözünüzün önüne getirin. Yeterli sağlık tesisi var mı? Yok. Yeterli eğitim tesisi var mı? Yok. Yeterli yeşil alan var mı? Yok. Çocuklar için yeterli oyun alanları var mı? Yok. Yeterli otopark var mı? Yok. Yeterli açık ya da kapalı spor tesis var mı? Yok. Yok, yok, yok... Allah korusun, izmir'de bir doğal afet olsa çadır kuracak yeterli boş alan bile yok. 


Rakamlar da İzmir'in bu yoksunluğunu açıkça ortaya koyuyor. 

Avrupa kentlerinde kişi başına 36 metrekare sosyal donatı alanı (okul, hastane, spor tesisi, yeşil alan ya da otopark gibi herkesin yararlanacağı yerler) mevcut, İzmir'de ise bu rakam 4 metrekare bile değil.

 

Yeşil alan miktarında da aynı durum söz konusu. Avrupa'da kişi başına 10 metrekare yeşil alan düşüyor. İzmir'de ise iki metrekareyi zor aşıyor. Bu vaziyet nedeniyle kent içindeki kamu arazileri hayati derecede önem taşıyor. Her metrekaresinin mutlaka herkesin kullanacağı ortak kamu hizmetleri için değerlendirilmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki böyle olmuyor. 


Hatta tam tersi bir durum yaşanıyor. Sanki birileri düğmeye basmış gibi son aylarda İzmir'deki kamu arazileri ardı ardına elden çıkanlıyor. Ağaçlı Yol daki Karayolları arazilerinden sonra SEKA'ya ait arazinin de Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldığını geçen hafta bu sütunlarda yazmıştım. Resmi Gazete'de yayımlanan bir duyuru, İzmir'deki kamu arazilerinin satışının devam edeceğini gösterdi. 


O duyuru şöyle: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 5162 sayılı yazısına istinaden, 1- Karayolları Genel Müdürlüğü'ne (KGM) ait  İzmir  ili, Konak ilçesi, Mersinli Mahallesi, 2876 ada, 12 parseldeki 8.181 metrekare yüzölçümlü arsa vasıflı taşınmazın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına, 2- Söz konusu taşınmazın satış yöntemiyle özelleştirilmesine ve satışın varlık satışı suretiyle gerçekleştirilmesine, 3- Söz konusu taşınmazın her türlü bakım, onarım ve işletilmesi ile bu taşınmazdan doğan her türlü yükümlülükler ve işletilmesinden elde edilecek gelirlerin KGM'ye bırakılmasına, 4- Bu kararın uygulanması ile ilgili hususların gerek görülmesi halinde KGM ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında yapılacak protokol/protokollerle belirlenmesine, 5- Özelleştirme işlemlerinin 2 (iki) yıl içinde tamamlanmasına karar verilmiştir. 


Söz konusu arazi Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi'nin hemen karşısındaki Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait eski araç muayene istasyonu. Resmi gazetede yayınlandığına göre bu kamu arazisini de satmayı kafaya koymuşlar. 


Ancak bu arazi ile ilgili şöyle bir durum var. İmar planlarında bu alan "Resmi Hizmet Tesisi'" olarak görünüyor. 

Yani satın alacak vatandaşın buraya hastane, okul, spor tesisi gibi bir bina yapıp devlete teslim etmesi gerekir. 

Böyle olmayacağına göre demek ki bu arazinin de daha öncekilerde olduğu gibi imar planları değiştirilip satışı öyle yapılacak. Senaryo da belli, imar planlarındaki "Resmi Tesis Alanı" ibaresini "Ticaret" ya da "konut" şekline çevirdikleri anda o alana AVM de yapılır, rezidans da. 


Mustafa Yılmaz/Milliyet Ege


Geri Dön