19 / 04 / 2024

Kibar Holding'ten 1.3 milyar dolarlık 2 yeni fabrika!

Kibar Holding'ten 1.3 milyar dolarlık 2 yeni fabrika!

Kibar Holding’den 1.3 milyar dolara hem otomotivde hem alüminyumda iki yeni fabrika geliyor. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar iki yatırım için de hükümetten destek bekliyor.



TÜRKİYE’nin en büyük holdinglerinden biri olan Kibar Holding, yatırımda gaza bastı. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, hem Koreli Hyundai ile ortak olduğu Hyundai Assan’da hem de alüminyum sektöründe yeniyatırımlarını geçtiğimiz hafta kapılarını açan Cenevre fuarında açıkladı.


Geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırımla İzmit’teki Hyundai Assan fabrikasının kapasitesini 220 bin adede çıkartarak, Türkiye’yi Avrupa’nın küçük otomobil üretim üssü yaptıklarını hatırlatan Kibar, şimdi ikinci fabrika için çalışmalara başladıklarını söyledi.  C sınıfında yeni otomobiller üretek yeni fabrika için platform dahil en az 500 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Ali Kibar, bununla yetinmeyip Avrupa’nın 5’inci büyük şirketi haline gelen Assan Alüminyum için de sıfırdan 800 milyon dolara yeni fabrika kuracaklarını açıkladı.


3’ÜNCÜ EN İYİ FABRİKA

Cenevre’de görüştüğümüz Ali Kibar, C sınıfında yepyeni bir otomobil üretmek istediklerini ve Hyundai Motor Company ile yeni yatırımı görüştüklerini belirterek, “Mevcut fabrikanın dışında yeni bir tesis olacak. Değerlendirmelerimizi yapıyoruz” dedi. İzmit’in Hyundai’nin global tesisleri arasında 3’üncü kez en iyi kaliteli üretim yapan tesis olarak seçildiğini sözlerine ekleyen Kibar, global üretim platformları arasında tepeye çıkmayı hedeflediklerini söyledi.  Kibar, yeni yatırım için karşılarındaki en önemli engelin Güney Kore ile Türkiye arasında uygulanan vergi olduğunu söyledi.

VERGİLER SIFIRLANMALI

Bu sorunu çözmek için Ankara’yla görüştüklerini ifade eden Kibar şöyle konuştu:  “Güney Kore’yle yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), hizmetler grubunda vergileri sıfırladı. Biz ise hâlâ yüzde 7 gümrük vergisi ödüyoruz. KDV’yle birlikte bu oran yüzde 11’e çıkıyor. Otomotivde böyle bir kâr marjı zaten yok. Vergiler 7 yılın sonunda sıfırlanacak. Daha 5 yıllık bir süreç var. Ankara’ya yeni yatırım yapmak istediğimiz ancak uygulanan bu verginin haksız rekabet yarattığını ilettik. Beni Avrupalı markalarla eşit şartlara getirmeliler. Onlar sıfır vergi öderken ben niye yüzde 11 ek vergi vereyim. Güney Kore’yle ticarette verginin sıfıra inmesini talep ettik. Eğer kolaylık sağlanırsa, yeni yatırım için düğmeye basacağız. Olmazsa içerde rekabet edemeyiz, vergi sıfırlanırsa iç pazarda biraz nefeslenebiliriz.”

  

Alüminyum fabrikası Karasu’ya yapılacak

OTOMOTİV yatırımlarının yanı sıra alüminyumda büyümeye devam edeceklerini söyleyen Ali Kibar, Avrupa’nın 5’inci büyük şirketi haline gelen Assan Alüminyum’la sıfırdan yeni yatırım yapacaklarını anlattı. Kibar, yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’de olmayan bir iki faaliyet sahasında önemli bir yatırım için kısa bir zaman önce ilgili bakanla konuştuk. Bu yatırımı alüminyum sektöründe düşünüyoruz. Türkiye’de olmayan, savunma sanayine hassas sanayilere, makine ana sanayinin ihtiyacına, gemicilik, denizaltı, otomotiv gövde sacı ve ham maddesi üretebilecek şekildeki önemli bir yatırım planlıyoruz.

300 MİLYOR DOLAR İTHALAT

Kola kutularını bile biz üreteceğiz. Bu yatırım, ithal ettiğimiz ürünlerin tamamen ikamesini hedefliyor.  Yani cari açığa da büyük katkısı olacak. 300 milyon dolarlık ithalat var bu alanda. Tamamını karlışayacağız. Bu yatırımın miktarı 650 milyon doların üzerinde olacak. ‘Bize ne verirsiniz?’ diye konuşuyoruz. Yabancı yatırımcıya her şeyi veriyorlar. Bizim yerimiz de lokasyonumuz da aşağı yukarı belli. Bu yatırımı yaptığımız zaman başlangıçta 650 milyon dolar, daha sonra 150 milyon dolarla iki fazda yatırım tutarı 800 milyon doları bulacak. Yatırım için yerimiz de hazır, Karasu’da yapacağız. Bu yatırımla ilgili istişarelerimiz var. Müzakerelerimiz devam ediyor. Seçim sonrası başlarız yatırıma.”

‘i20 Crossover’ 2016’da geliyor

ALİ Kibar, çalışmaya başladıkları yeni fabrika yatırımının yanı sıra, kapasitesi 220 bin adede çıkan mevcut İzmit fabrikasında yeni model müjdesi de verdi. Hyundai Assan, yeni i20 modelinin daha yüksek versiyonu olan crossover’ı 2016’nın ilk çeyreğinden itibaren üretmeye başlayacak. Ali Kibar, i20 crossover’dan yılda 30-40 bin adet arasında üreteceklerini belirterek, aracın büyük çoğunluğunun ihraç edileceğini belirtti. Kibar, “Yeni i10, yeni i20 ve i20 Coupe’den sonra i20 Crossover’la ürün gamımız genişlemiş olacak. Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilenen i20 Coupe de mayıstan itibaren satışa sunulacak” dedi.


Emre Özpeynirci-Hürriyet


Geri Dön