18 / 04 / 2024

Kıbrıs: Konutta talebin yeni adresi!

Kıbrıs: Konutta talebin yeni adresi!

Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü Ceren Ahmet Köse, önümüzdeki 5 yıl içinde konut projelerinde köklü değişiklikler olacağını öngörüyor. Yapım İnşaat, KKTC'nin en köklü ve en büyük inşaat şirketlerinden biri...



Konut projeleriyle öne çıkan şirket, bugüne kadar Lefkoşa, Gime. Magosa ve Güzelyurt bölgelerinde çok sayıda proje hayata geçirdi. Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü Ceren Ahmet Köse, adada konutun oldukça cazip bir yatırım aracı olduğunu belirtiyor. Kıbrıs'ta konut sahibi olmanın birçok avantajı da beraberinde getirdiğini ifade eden Köse, bu avantaj lan şöyle sıralıyor: "Olası bir Kıbrıs sorunu çözümü durumunda Annan Planında yerleşik olarak Kıbrıs'ta kalan bireylerin bir kısmı da Avrupa vatandaşı olarak kabul edileceği uzlaşılmış ve oylanmıştı. Bu olasılık bir yana yaptığınız konut yatınınım kira ile yüzde 60'lara varan oranlarda daha hızlı alabiliyorsunuz". Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü Ceren Ahmet Köse ile şirketi, sektördeki konumunu ve gelecek hedeflerini konuştuk.

 

Şirketinizden söz eder misiniz? Ne zaman, kim tarafından kuruldu? 


İnşaat kökenli bir şirketiz, 3 kuşaktır inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 1970'lerde KKTC'nin ilk otelinin inşaat işinin bir kısmını dedem Ahmet Köse ve ekibi yaptı. Yine Gime kapısı olarak adlandırılan Atatürk büstünün bulunduğu ünlü meydan düzenlemesi de dedeme ait. Ama şirketleşme 1988 yılının ekim avında İTİ) Mimarlık Bölümü mezunu olan Tekin Köse tarafından başlatıldı. Bin 200'den fazla konut, ticari ve yatının alanları yaratan bu yapı Kıbrıs'ta en geçerli yöntem olan kulaktan kulağa pazarlama ile Lefkoşa'nın her köşesinde iz bıraktı. Şimdiye kadar proje portföyümüzün yüzde 85'den fazlasını konut oluşturuyor. Yüzde 15'i ise ticari alanlar olarak gerçekleşti. Yapım İnşaat Kıbrıs'ın en büyük ve en eski müteahhitlik ve mimarlık ofislerinden bir tanesi olmakla beraber ekip olarak genç ve dinamik bir kadroya sahip. 


Şu an üzerinde çalıştığınız kaç proje var? Bu projelerin özelliklerinden bahseder misiniz? 


Şu anda yürüttüğümüz projelerden bazdan Lefkoşa'da olan Dereboyu projemiz. Etap etap yapılan bu projemiz, Lefkoşa'nm en ünlü alışveriş caddesi Dereboyu'na yürüme mesafesinde ve 127 hanelik bir apartman tipi konuttan oluşuyor. Kıbrıs'ın en büyük kenti olan Lefkoşa, Gime, Magosa ve Güzelyurt bölgesinde inşaatlar yaptık. Bir diğer projemiz de Girne'de Kyrinia Residance adlı butik 28 dairelik apartman projemiz. 2 katlı penthouse olarak tamamlayacağımız son katlann Gime bölgesinde fark yaratacağına inanıyoruz. 


Konut sektöründe Kıbrıs için yeni cazibe alanlan nereler? 


Kıbrıs için yeni cazibe alanları Gime'de denize yürüyebileceğimiz mesafede bir yazlık veya yatırım açısından I^fkoşa'da bulunan işyerlerine, ana yollara ve öğrencilerin tercih ettikleri noktaların yakınında yer alan projeler olarak değişiyor. Ada'nın yükselen noktaları, büyük şehirlerin merkezi noktaları ve üniversitelerin etrafı. 


GELECEK VADEDEN PROJELER


Gelecek vadeden projelerimiz şehrin en kalabalık nüfuslu bölgesi olan Ortaköy'de AVM ve konudarın beraber kullanıldığı bir proje ve yukarı Gime'de yazın sıcağında bir nebze daha serinlik sunacak dağ evleri olacak gibi görünüyor. 


İLK KRİTER LOKASYON


Kıbrıs'taki konut alıcısı ilk olarak konutun merkezi lokasyonda yer alıp almadığına bakıyor. Sonra şirketin güvenilirliğini, malzeme ve işçilik kalitesini sorguluyor. Konut Lefkoşa bölgesinde ise kuzey batı rüzgârlarını alması, akşamları Lefkoşa'nın serin esintisinden yararlanması için önemli. 


HALKIN ÖNCELİĞİ BALKON 


Girne'de ise deniz manzarası veya denize uzaklığın sorgulandığı projeler ön planda. Balkon Kıbrıs halkının önceliği, halk hava güzel olduğundan yılın 10 ayı balkonda kahvaltı yapabiliyor. Genelde müşteriler satış sonrası servis için geçmişi olan kurumsal şirkederi tercih ediyor. 


YATIRIM ARACI


 En çok satış yaptığımız konudar ise 2 yatak odalı konudar. Popüler, kiralaması kolay ve ileride çocukların ilk evleri olacak büyüklükte yaşam alanları öne çıkıyor. Bu konudar hayata yeni başlayan bir ailenin ilk evi ya da muhteşem bir yatırım aracı özelliğinde. 450 GBP'ye (2 bin 115 TL) kadar kira almak mümkün olduğu gibi konut fiyatı da yıldan yıla değer kazanıyor. 


EVLER AKILLANIYOR 


Lüks konut sekmeninde insanların konfor anlayışı akıllı evler, yüksek izolasyonlu duvarlara, daha minimalist iç mekân tasarımlı konudara doğru kaymakta. Dağ evlerine ormanlık alanlar içerisindeki konutlara da talepler artıyor. 


Türkiye'den de konut talebi geliyor Türkiye'den gelen talepte öne çıkan nedenler neler? 


Kıbrıs'tan konut almak isteyen gençler için öne çıkan neden renkli eğlence hayatı ve çok iyi bir yatırım olması. Orta yaş ve üzeri insanlar ise emekliliklerinde taşınabilecekleri, 300 gün güneşli ve huzurlu bir ülke olduğu için Kıbrıs'ı tercih ediyor. Bunun yanında ikinci bir emeklilik maaşı gibi bir kira geliri iyi bir motivasyon oluyor. Yatırım yapmak isteyenler minimum fiyata maksimum geri dönüş almak ister ve biz de onların gözüyle projelere bakmaya, dünyayı onların gözünden gönneye çalışıyoruz. Mükemmel hayatı arayanlar için kusursuz lüks özelliklerde post-modern evler tasarlıyoruz. Hedef kitlemiz Adaya yeni yerleşen insanlar. 


Peki, ürettiğiniz konut veya binalar yatının anlamında ne kadar gelir getirdi, ne ölçüde prim yaptı? 


Birincisi Kıbrıs'ta ÖTV yok, bu yüzden Türkiye'de lüks sayılabilecek tüm üretimler ve tüketim malzemeleri burada çok daha ulaşılabilir seviyede. Ayrıca akaryakıt fiyatları daha düşük bu da nispeten iş hayatını kolaylaştıran bir unsur. Türkiye'de bir yatırımcı aldığı bir evi yazlık gibi 

kullanıp 3 ay yaz tatilini burada geçirdikten sonra 9 av rahatlıkla Türkiye'deki benzer fiyatlı dairesinin 12 aylık kirasından daha fazlasına kiraya verebilir. Bunları yaparken de dilerse tüm kira ile ilgili yönetimi ve vergi kısmını yatırımcı için halledebiliriz. Müşteri sadece bizimle muhatap oluyor. Son 5 yılda kira gelirleri aylık yüzde 220, konut fiyatları yabancı para bazında Iüfkoşa'da yüzde 30, Gime'de yüzde 70 arttı. TL değeri üzerinden rakamlar yüzde 300'lerin üzerine geldi. 


Ada'nın en pahalı bölgeleri nereler, metrekare fiyatları nasıl? Gelecek vadeden bölgeler için bu rakamlar ne durumda? 


Ada'nın en pahalı bölgesi Gime merkez, burada 7 kat ve 10 kat izinli projeler premium yapılıyor, metrekare fiyatları bin 400 GBP metrekareye kadar çıkabiliyor. Bu yıl Gime'de fiyatlar tarihin en yüksek noktasında. Lefkoşa'da bu fiyatların yarısına konut bulunup aynı fiyatlardan kiraya verilebiliyor. Bizim tahminimiz Lefkoşa fiyatlarının bu seviyelerde kalmayacağı, Gime'nin seviyelerini mutlaka yakalayacağını düşünüyorum. 


Ada'da ev almanın artılan neler? Satışlarda veya ödemelerde ne tür kolaylıklar yapıyorsunuz? 


Ada'da ev almak yatınmcıya süresiz oturma iznini getiriyor. Herhangi bir yüz kızartıcı suç işlemediğiniz sürece burada oturabiliyorsunuz. Bu neden önemli? Olası bir Kıbrıs sorunu çözümü durumunda Anııan Plaııı'nda yerleşik olarak Kıbrıs'ta kalan bireylerin bir kısmı da Avrupa vatandaşı olarak kabul edileceği uzlaşılmış ve oylanmıştı. Bu olasılık bir yana yaptığınız konut yatırımını kira ile yüzde 60'lara varan oranlarda daha hızlı alabiliyorsunuz. 

Türkiye'nin hemen hemen tüm büyük bankaları Ada'da yer alıyor ve oralarda hangi ürünü sunuyorlarsa burada da aynı caziplikte kredi sağlayabiliyorlar. Yapım İnşaat proje bitene kadar yüzde 25'ini verdiğiniz takdirde size dairenizi teslim ediyor ve kiranızı almaya başlıyorsunuz. Ayrıca Lefkoşa bölgesinden konut alacak müşterilerimizin yatırımlarına 2 yıl boyunca yıllık yüzde 9,5'a varan kira getirileri garantileri veriyoruz. 


Capital EK 


Geri Dön