26 / 04 / 2024

Kıbrıs'a denizaltından yılda 75 milyon metreküp su!

Kıbrıs'a denizaltından yılda 75 milyon metreküp su!

Denizin altından geçecek KKTC İçme Suyu Boru Hattı’na uyarı sistemi eklenecek. Böylece bölgeden geçiş yapan denizaltılar, boru hattına çarpmaması için uyarılacak. Bu uyarı sistemleri gönderdiği sinyallerle bölgeden geçiş yapacak denizaltıları uyaracak.



Dünyada ilk kez deniz altından boru hattıyla su sağlayacak olan projeye, denizaltılar için uyarı sistemi ekleniyor. 


DSİ Genel Müdürlüğünce inşa edilen KKTC İçmesuyu Boru Hattı na denizaltılar için uyarı sistemi ekleniyor. Böylece bölgeden geçiş yapacak denizaltıların hatta çarpması engellenecek. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığından alman bilgiye göre, KKTC Su Temin Projesi ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanacak. 


Dünyada ilk kez deniz altından boru hattıyla su sağlayacak olan projede uygulanacak olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda olacak. 


Deniz Kuvvetlerinden görüş alındı. 

Hattın bu derinlikten geçmesine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının görüşü doğrultusunda karar verildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bu görüşmelerde, "deniz içerisindeki bu tür bir tesisin deniz yüzeyinden en az 250 metre aşağıda olması gerektiği, denizaltıların da hesaba katıldığında deniz trafiğinin bu derinliğe kadar gerçekleştiği" görüşünü sundu. 


Deniz Taşıtlarına Gönderilen Sinyallerle Çarpışmalar Önlenecek Bu görüşmeler sonucunda 250 metre derinlikte inşa edilen boru hattına ayrıca bir uyarı sistemi yerleştirilecek. Bu uyarı sistemi hem borudaki sızıntı ve kaçakları DSİ Genel Müdürlüğüne haber verecek, hem de orada bulunan deniz taşıtlarına sinyal göndererek taşıtların çarpmasını engelleyecek. 


Deniz Kuvvetleri Komutanlığından alınan bu sinyal frekansı deniz haberleşmesinde kullanılıyor. 

Yıllık 75 milyon metreküp su aktarılacak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade etti. 


Eroğlu Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını kaydetti. 


Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacağını vurgulayan Eroğlu, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovasının veya Mesarya Ovasının sulanması için tahsis edileceğini belirtti. 


Türkiye tarafında Alaköprü Barajının, KKTC tarafında Geçitköy Barajının tamamlandığının altını çizen Eroğlu, deniz geçişinde ise çalışmaların hızla devam ettiğini ve en kısa sürede tamamlanacağını dile getirdi. 


Yeni Nesil 


Geri Dön