25 / 04 / 2024

Kıbrıs’ta TOKİ kurulacak ‘mülkiyet sorunu’ çözülecek!

Kıbrıs’ta TOKİ kurulacak ‘mülkiyet sorunu’ çözülecek!

Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakerelerde Türk tarafı çözülmesi imkansız olarak kabul edilen mülkiyet sorununda TOKİ formülünü önerdi



Formüle göre, Türk ve Rumlar ‘Kıbrıs TOKİ’yi kuracak, şirket tüm adayı mega projeyle şantiye alanına çevirecek ve atıl durumdaki arazileri Türk ve Rumlar arasında takasa uygun konutlarla donatacak. Türk tarafının önerisi ‘yaratıcı bir fikir” olarak kabul ediliyor. Kıbrıs’ta 2 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerde taraflar çözülmesi en zor konulardan mülkiyet konusunu ele alıyor. Görüşmeler ‘tam gün mesai’ halinde devam ederken Rum hükümeti, Türk tarafının masaya koyduğu 49 sayfalık mülkiyet önerilerini medyaya sızdırdı. Rum Alithia gazetesinin haberine göre Türk tarafı, Rum ve Türk mülkleri arasında takas yapılabilmesi için ‘Kıbrıs TOKİ’ kurulmasını önerdi.

Mülkiyet Kalkındırma

Önerilerin 2’nci ana başlığı Takas bölümünde yer alan  TOKİ  formülüne göre, taraflar devlete ait olacak TOKİ modelinde Property Development Corporation, (Mülkiyet Kalkındırma Kurumu) kuracak. Yönetim kurulunda Türk ve Rumlar eşit sayıda temsil edilecek. Şirkette bağımsız ve profesyonel müdürlükler oluşturulacak. Güneyde mülk bırakmış Türkler, kapalı Maraş’ta 1974 öncesi yaşayan Rumlar, tazminat ya da iade ile mülkiyet sorununu çözememiş Rumlar tapularını bu şirkete devredecek. Şirket Kıbrıs çapında mega bir kalkınma projesi başlatarak tapularını aldığı Türk ve Rum arazileri üzerine altyapılarını tamamlayarak inşaatlar yapacak, sorunlu mülkleri takasa uygun hale getirecek. Şirket atıl durumdaki mülkleri kiraya vererek ya da geliştirerek satıp inşaat operasyonların finansmanında kullanacak. Bu modele de ‘kentsel kalkınma’ adı verilecek.
Ömer BİLGE/Hürriyet


Geri Dön