18 / 04 / 2024

Kıbrıs'taki müzakere süreci inşaat sektörünü olumlu etkiliyor!

Kıbrıs'taki müzakere süreci inşaat sektörünü olumlu etkiliyor!

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gücafer, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinin inşaat sektörünü olumlu yönde etkilediğini anlattı ve devam eden sürecin bile adadaki varlık değerini yükselttiğini açıkladı.



Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gücafer, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecinin inşaat sektörünü olumlu yönde etkilediğini anlattı ve devam eden sürecin bile adadaki varlık değerini yükselttiğini açıkladı. Ancak bu konuda alt yapı olarak hazır olmadığımızı kaydeden Gürcafer, gerek araç gereç olarak gerekse de yasal zeminde bir an önce hazırlanmamız aksi takdirde kar beklediğimiz bu süreçten zarar edeceğimizin uyarısını yaptı. Gürcafer özellikle yabancı yatırımcılar hizmet noktasında çok büyük eksikliklerimizin olduğunun ve bunun bir an önce giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. 


"Demode olmuş bir sistem var" 

Gürcafer, yabancıların mülkiyet edinmesi ve yatırım yapması konusunda ülkede demode olmuş bir sistem olduğundan söz etti ve bir an önce Şehir Planlama Dairesi'nin hizmet verebilir bir noktaya getirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca kaymakamlık ve belediyelerinde süratli bir biçimde araç ve gereç yönünden hazırlanması gerektiğini kaydeden Gürcafer, "Su anda inşaat sektöründe i 3 yaşanacak bir patlamaya hizmet verebilecek bir durumda değiliz. Hem hizmet hem kalite noktasında kendimizi geliştirmemiz lazım" dedi. 


"Yatırım için gelip, kaçanlar var" 

Şu anda bile adanın kuzeyine yatırım için gelen ancak mevcut şartları güvenilir bulmadığı için adadan ayrılan yabancı yatırımcılar olduğundan söz eden Gürcafer, ülkede karmaşık ve bunaltıcı bir sistem olduğunu anlattı. Gürcafer hukuk sisteminin de yatırımcılara güven verdiğini kaydederek, yatırımcıların bir ülkeye gelirken o ülkenin şartlarına ve hukuk sistemine baktığının altını çizdi. 


"Biz dersimizi aldık" 

Müteahhitler olarak 20042007 yıllan arasında yaşana süreçte gerekli dersi aldıklarını ifade eden Gürcafer, bu süreçte kendilerinin ne yapması gerektiğini devletin ne yapması gerektiğini öğrendiklerini anlattı. Gürcafer, sektörü disiplinize etmek gerektiğini fark ettiklerini söyleyerek bu nedenle gerekli asa değişikliklerini hazırlayıp ilgili bakanlıklara sunduklarını ifade etti. Gürcafer bu değişikliklerin bir buçuk yıldır bakanlıklarda beklediğini vurguladı. 


"Sürekli bakan değişiyor" 

Ülkede sürekli hükümet ve bakanların değiştiğine dikkati çeken Gürcafer bu nedenle bir yol kat edemediklerini anlattı. Her bakan değişikliğinde kendilerini sil baştan yeni bakana anlatmak zorunda kaldıklarını söyleyen Gürcafer, ekonomiyi planlamanın, iç düzenlemeler yapılmasının. yasal düzenlemeler yapılmasının şart olduğunun altını çizdi. Gürcafer bunlar yapılmazsa bu süreçten zarar göreceğimizin altını çizdi. 



Kıbrıs Havadis


Geri Dön