08 / 05 / 2024

Kıdem tazminatı fonunun kurulması işvereni tedirgin etti!

Kıdem tazminatı fonunun kurulması işvereni tedirgin etti!

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yapısal dönüşüm eylem planları arasında kıdem tazminatı da bulunuyor. İşverenlerin ödemekte olduğu kıdem tazminatının kaldırılarak yerine Kıdem Tazminatı Fonunun kurulması ile ilgili tedirginlik her geçen gün artıyo



Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yapısal dönüşüm eylem planları arasında kıdem tazminatı da bulunuyor. Davutoğlu’nun kıdem tazminatı fonuna yönelik yaptığı açıklamada, “işverenin maliyetlerini düşüreceğiz” şeklindeki beyanı fonun kaldırılmasına yönelik kaygıları daha da arttırdı. Hükümet, Kıdem Tazminatı Fonu ile “tazminatı garanti altına almak” istediğini söylese de, bu konuda net bilgiler verilmemesi çalışanların “acaba” demesine neden oluyor. Mevcut durumda çalışanlar kıdem tazminatını işverenden alırken, hükümetin getirmeyi planladığı değişiklikle kıdem tazminatı fonu kurulacak ve işverenin bu konudaki sorumluluğu kalkacak. Bu düzenleme, çalışanların kıdem tazminatını “fon” ile garanti altına almayı vaat etse de, aslında işverenlerin “tazminat” maliyetinden kurtulmasını sağlayacak. İşçi kesiminin temsilcilerinden büyük konfederasyonlar fona sıcak bakmıyor. Özellikle Türk-İş fon çalışmasını desteklemez iken, Hak-İş ise fonu savunuyor ancak mevcut hakların fonun kurulmasında aynen devam edip etmeyeceği kaygısını taşıyor.  Hükümetin mevcut şartların korunup korunmayacağına ilişkin net bir tavır ortaya koymaması da endişeleri arttırıyor.


 “Fon konusunda sabıkalıyız”


Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, mevcut yasada kıdem tazminatını bir işçinin hak etmesi için bir yılın 30 gününün ele alındığını ancak getirilmeye çalışılan sistemde ise 14 gün ile sınırlandırılmak istendiğini söyleyerek, bu konuda iktidarın birçok taslak hazırladığını söyledi.  Türkiye’nin özellikle fon konusunda sıkıntıları olduğunu kaydeden Genel Sekreter Pevrul Kavlak, “İşsizlik fonunda bu güne kadar 90 milyar lira toplandı, bunun 8 milyarı işçiye verildi, geriye kalanı ise amacı dışında kullanıldı. Türkiye fon konusunda sabıkalı” diye eleştirdi.   Kavlak, “Kıdem tazminatını işçiler alamıyor” gibi söylemlerin son günlerde çok yayıldığına da değinerek, sorunun tek bir madde ile çözülebileceğini kaydetti. Kavlak, “Bunun için eskiden bir düzenleme vardı. İşçi alacağı işletmelerde birinci sırada yer alıyordu. Şimdi de öyle olsa bu sorun çözülür. Burada esas püf noktası. Türkiye işsizliğin yoğun olduğu bir ülke. İnsanlar işten çıkınca hemen iş bulamıyor. Özellikle yaşı ileriyse ciddi bir işsizlik dönemi geçiriyor. Kıdem tazminatını eline almayınca sosyal patlamanın da fitil olur. Bunun da göz önüne alınması gerekir” şeklinde uyarılarda bulundu. 


 

Milli Gazete


Geri Dön