24 / 04 / 2024

Kiler GYO Sapphire'in işletmesi için Bilfinger'le anlaştı!

Kiler GYO Sapphire'in işletmesi için Bilfinger'le anlaştı!

Kiler GYO, Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek binası olan Sapphire'in işletmesi için Almanya'nın en büyük ikinci gayrimenkul şirketi Bilfinger Real Estate ile anlaştı



Kiler GYO, Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek binası olan Sapphire'in işletmesi için Almanya'nın en büyük ikinci gayrimenkul şirketi Bilfinger Real Estate ile anlaştı 


Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Avrupa'nın en büyük gayrimenkul yatırım fuarı Expo Real 2015, Türkiye açısından önemli bir gelişmeye de ev sahipliği yaptı. 261 metre ile Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek binası olan Sapphire projesinin sahibi Kiler GYO, yapının işletmesi için Almanya'nın en büyük ikinci gayrimenkul şirketi Bilfinger Real Estate ile anlaştı. Bilfinger yetkilileri, İstanbul Levent'te bulunan 66 katlı ve 61 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip Sapphire ile Türk gayrimenkul piyasasına işletme olarak gireceklerini belirtti. Karadeniz kıyısındaki Zonguldak'ta yapımı devam eden ve Nisan 2016'da açılması hedeflenen Westa Mail projesinin de işletmesi Bilfinger tarafından yapılacak. 1880 yılında kurulan firmanın yıllık 8.4 milyar Euro'luk geliri bulunuyor. 


Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Zonguldak'ta inşaat halinde bulunan Westa Mall'un da yapım işlerinin ardından mağaza kiralaması ve sonrasında da işletmesinin Bilfinger tarafından yapılacağını söyledi. 


KİLER İŞLETMEDEN ELİNİ ÇEKİYOR 

30 bin metrekare inşaat alanı bulunacak Zonguldak'taki Westa Mall'da alışveriş merkezinin yanı sıra konut da bulunacak. 


AVM'nin 18 bin metrekarelik kiralanabilir alanı bulunuyor. 

Bilfinger ile anlaşmanın ardından Kiler Grubu AVM işletmesinden çıkmış olacak. Grup, 2011'de hayata geçirdiği Sapphire'de istediği verimliliğe ulaşamamıştı. 

İstanbul'u 360 derece gören seyir terasıyla turizme de hizmet veren Sapphire projesinin 130 mağazalık çarşı bölümü açılmış ancak dükkânlar ciroda beklenen artışı yakalayamamıştı. 


Kiralama ve yönetim danışmanlığı için Jones Lang La Salle ile anlaşan ancak daha sonra yolları ayıran grup, bunun için kendi bünyelerinde bir yönetim ekibi de kurmuştu. 


'Yüzde 5 büyüme devri gelecek' 


Almanya'nın eski Türkiye Büyükelçisi ve Türkiye Başbakanlık Yatırım Ajansı Danışmanı Wolf Ruthart Born, Türkiye'nin içinde bulunduğu konum bakımından sürekli yatırım iklimi taşıdığına dikkat çekti. Türkiye'nin gelişin bir pazar olyduğunu vurgulayan Born "Herkes 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri bekliyor. 

Ben gelecekteki yılların geçmiş son 10 yılda olduğu gibi yüzde 5'ler seviyesinde büyüme ile geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu. 


'20 şehirde yatırım potansiyeli var' 


Multi Development CEO'su Hulusi Belgü, kısa dönem için yabancı yatırımcının Türkiye'den uzaklaşıyor gibi görünebileceğini belirterek, "Ancak gelecek döneme bakıldığında hızlı bir büyüme olacağı aşikâr" dedi. Belgü, Türkiye'de 20 şehrin nüfusunun 1 milyonun üzerinde bulunduğunu anlatarak, "Anadolu şehirlerindeki market harcamalarına bakıldığında İstanbul'un çok da gerisinde olmadığını görüyoruz" ifadesini kullandı. 


TÜRKİYE'NİN YATIRIM İKLİMİ ANLATILDI 

Yüz yüze yatırım görüşmelerinin yapıldığı fuara 74 ülkeden bin 653 şirket ve 36 bin 900 temsilci katıldı. Herhangi bir Türk firması fuarda yer almazken, Türkiye'nin şu anki yatırım iklimi ve olanakları gerçekleştirilen bir panel ile yabancı yatırımcıya anlatıldı. 


Türkiye Yatırım Fırsatları Paneli'ne Almanya'nın eski Türkiye Büyükelçisi ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Danışmanı Wolf Ruthart Born, Multi Development CEO'su Hulusi Belgü, Amplio Emlak Yatırımları CEO'su Alaeddin Babaoğlu, Metro Properties Asya Bölgesi Direktörü Gündüz Bayer ve Aareal Bank'tan Şenay Azak katıldı. Panelde şu anda siyasi olumsuzlukların yaşandığı Türkiye'nin dev kamu yatırımları, kentsel dönüşüm projeleri ve gelişmeye açık şehirleriyle yatırım beklediğinin altı çizildi. 


Habertürk


Geri Dön