24 / 04 / 2024

Kılıçoğlu Group, Balkanlar'ın konut ve temizlik markası oldu!

Kılıçoğlu Group, Balkanlar'ın konut ve temizlik markası oldu!

Kılıçoğlu Group şimdi de Balkanlar’ da büyüyor. Bulgaristan ve Sırbistan’ ı senetli konut alımıyla tanıştıran Kılıçoğlu, temizlik kağıtları konusunda da Balkanlar’ ın en tanınmış markalarını üretiyor...



Dayalı döşeli butik daireler üreten Kılıçoğlu Group şimdi de aynı stratejiyle Balkanlar’da büyüyor. Bulgaristan ve Sırbistan’ı senetli konut alımıyla tanıştıran Kılıçoğlu, temizlik kağıtları konusunda da Balkanlar’ın en tanınmış markalarını üretiyor. 


Üniversiteyi kazanan kızına okulunun yakınında ev bulamayınca, öğrencilerin barınabileceği konut yapmaya başladı. Böylece dayalı döşeli ev konseptini geliştirdi. Şimdi de bu konsepti taşıdığı Balkanlar’ı ‘vadeli konut alma sistemi’yle tanıştırdı. Bugüne kadar Çorlu ve İstanbul’da inşaatlar yapan ve en son Hukukçular Tower ve Kuriş Kule yatırımlarıyla adından söz ettiren Kılıçoğlu Grup, Balkanlar’da da hem inşaat, hem de temizlik kağıtları konusunda marka yarattı. Şirketin çalışmalarını, yurt içi ve yurt dışı yatırımlarını ve inşaat sektörünü Kılıçoğlu Grup ikinci kuşak patronu Talat Kılıç ile konuştuk.


-İnşaat konusunda hem yurtiçi hem yurt dışı faaliyetleriniz var. Ayrıca yine yurt dışı pazarda önemli bir temizlik kağıtları üreticisi olarak varlık gösteriyorsunuz. Kılıçoğlu Grup’u anlatır mısınız?


Babam Bekir Kılıç’ın ticari hayatının temelleri, Kırşehir’de çiftçilikle geçimini sağlarken 1968’de şehre göçüyle atılmış. Kerestecilikle başlayan iş hayatı, meyve suyu bayiliği ve kuyumculukla devam etmiş. 1970 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa’da açılan kuyumcu dükkanın ardından 1984 yılında da Çorlu’da mağazalaşma başlamış. Zaman içinde inşaat sektöründeki hareket ve talep aileyi konut üretimine yönlendirdi. Şimdi faaliyetlerimizin yüzde 20’lik bir kesimi kuyumculuk üzerine, tüm enerjimizi inşaata verdik.


-İnşaat alanında neler yapıyorsunuz? Yürüttüğünüz projeleriniz hangileri?


Çorlu’da 3 bin konut yaptık. İstanbul’a döndük. Kartal’da Hukukçular Towers’ı yaptık. Orayı avukatların talebi üzerine şekillendirdik. Bir yıldır yaşam sürüyor, orası 60 milyon TL’lik bir yatırım oldu. 85 milyon TL’lik yatırım olan Kuriş Kule’de yaşam 2015 yılının mayıs ayında başlayacak ve Kozyatağı’nda Mermerler Plaza bir yandan devam ediyor. Burayı Leed Gold sertifikalı yapıyoruz, yaklaşık 41 milyon dolar tutarında bir yatırım. Enerji verimliliği ön planda ve suların birkaç sirkülasyondan sonra kullanımı var bu projede. Camlar güneş kontrollü, bu da elektrik sarfiyatını düşürüyor. Bu sistem bize 2.5-3 milyon dolarlık bir ek maliyet getirdi ancak proje kendini çok kısa zamanda amorti edecek.


-Gayrimenkul sektörüne girme fikri nereden çıktı?


Özellikle İstanbul’da konuta yüksek talep var. Çorlu’da kuyumculuk yaparken, bu faaliyetimizin yanına inşaatı da ekledik. Bölgesel gücümüzden dolayı satışlarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor.


-Dayalı döşeli konut konseptini geliştirdiniz...


Evet, bu sisteme Sarıyer’de adım attık. 7 bin öğrencinin bulunduğu bölgede yükselen Panaroma Koç Life projesinde daireler tamamen mobilyalı ve beyaz eşyalı olarak teslim edilecek. Genç yöneticiler ve üniversite öğrencilerine yönelik bir tasarım planladık. Benim kızım da Koç Üniversitesi’nde okuyor ve çevrede istediğimiz gibi ev bulamadık. Öğrencilerle görüştük ciddi talep olduğunu gördük. Satışlarımız yüzde 70’i buldu. Ocak sonunda teslim edeceğiz. Aileler çocuklarına ev kiralayıncaya kadar ev alıyor buradan. 6.500-7.000 metrekareden başlayan daire fiyatları toplamda 280 bin-400 bin lira bandında.


-Yeni yatırım planlarınızda neler var?


2014 yılında İstanbul’da özel noktalarda özel projeler üreteceğiz. E-5 üzerinde 260 dairelik bir projemiz olacak, kentsel dönüşüm olacak. Bunun yatırım miktarı 70 milyon TL. Kozyatağı’nda yine altında mağazalar olacak 30 katlı rezidans bloğu yapacağız eşyalı, bunun yatırım bedeli de 60 milyon dolar civarı. Son 5 yılda tüm yatırımların tutarı 300 milyon TL’yi bulacak.


-Yurt dışı...


Bulgaristan’da yatırımlarımız devam ediyor. Önceden kiradayken 1.5 yıl önce kendi yerimizi aldık. Orada kağıt havlu, peçete, ıslak mendil tuvalet kağıdı üretiyoruz. Aynı kampüste sıvı ve toz deterjan da üretiyoruz. 8 yıldır inşaatta varız 5 yıldır da üretim yapıyoruz. Orada kağıt konusunda ciddi pazar boşluğu vardı. Bulgaristan üzerinde Balkanlar ve Avrupa’ya dağıtıyoruz, Alvesta markasıyla varız. Bulgaristan pazarında yüzde 20 payımız var. Pazar dördüncüsüyüz. Türkiye pazarına da gireceğiz ama önce kapasite artırmamız gerekiyor.   İnşaat malzemesi sektörüne de girmeyi planlıyoruz. Bir seramik firmasıyla bayilik şeklinde çalışacağız, görüşmeler sürüyor.


-Dışarıdaki inşaat çalışmalarınız neler?


Bulgaristan Burgaz’da 25 katlı bir rezidans ve bir çarşının bulunduğu bir proje yapacağız. Avrupa’da taksit yok ama biz gayrimenkul fiyatının 3’te 1’ini peşin alıyor ve geri kalanına 36 ay vadeli ödeme kolaylığı uyguluyoruz. Bu sistemi orada hayata geçirdik. Çok ilgi gördü. Projenin metrekare fiyatları 600-700 Euro olacak. Sırbistan’da da bir projemiz var. Orada otel fiyatları çok pahalı, kayak sporu için gelenleri hedefliyoruz. Otel yerine geldiklerinde kalabilecekleri rezidanslar yapıyoruz kayak turistlerine. 48 dairelik bir proje bu, kışa hazır olur. Yüzde 80’i 1+0 dairelerin 40 metrekare civarında ve metrekaresini bin euro civarında satıyoruz. Bu projelerin içi boş alan, alan kendi yaptırıyor. Buralarda iş yapan Türk işadamları da alıyor. Sırbistan’daki projenin yatırım maliyeti ise 7 milyon Euro. Bugüne kadar yani 7 yılda 19 milyon Euro yatırım yaptık yurt dışına.


İnşa edilen projeler ana arterlere yakın olmalı


ALTIN işinde de varız. Altın artık mücevhere dönü, daha küçük sade materyallere dönüş var. Çorlu mağazamızda biz de mücevherli modellere geçtik. Kuyumculuk geriye gidiyor diyebilirim. Biz de enerjimizin sadece yüzde 20-25’ini altına veriyoruz. Merkezlerin 2 km yarı çapında daha dışarıda olmamak lazım bu sektörde. Krediyle bu işi çevrenler için sıkıntılı olabilir. Proje ana arterlere yürüyüş mesafede olmalı, metrekaresi 5 bin liranın altında olan yerlere girmeye sıcak bakmıyoruz. İstanbul’da imar sorunu olmayan boş arsa bulmak zor.


Kızının okuluna yakın ev bulamayınca site yaptı


DAYALI döşeli sisteme Sarıyer’de adım attık. 7 bin öğrencinin bulunduğu bölgede yükselen Panaroma Koç Life projesinde daireler mobilyalı ve beyaz eşyalı olarak teslim edilecek. Genç yöneticiler ve üniversite öğrencilerine yönelik bir tasarım planladık. Benim kızım da Koç Üniversitesi’nde okuyor ve çevrede istediğimiz gibi ev bulamadık. Öğrencilerle görüştük talep gördük. Satışlarımız yüzde 70’i buldu. Ocak sonunda teslim edeceğiz. Aileler çocuklarına ev alıyor buradan. 6.500-7.000 metrekareden başlayan daire fiyatları toplamda 280 bin-400 bin bandında.



Fulya Erdem/ Star


Geri Dön