29 / 03 / 2024

Kilis Oylum Höyük'teki kazı çalışmaları başladı!

Kilis Oylum Höyük'teki kazı çalışmaları başladı!

Boyutları itibariyle Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük höyükleri arasında yer alan Kilis Oylum Höyük'te Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle başlatılan kazı çalışmaları, 25'i teknik 60 kişilik ekibin katılımıyla yaklaşık iki ay sürecek.



Türkiye - Suriye arasındaki sınıra hakim konumda bulunan Kilis'teki Oylum Höyük'te kazı çalışmaları başladı. Boyutları itibariyle Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük höyükleri arasında yer alan Oylum Höyük'te Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle başlatılan kazı çalışmaları, 25'i teknik 60 kişilik ekibin katılımıyla yaklaşık iki ay sürecek. Kazı başkanı Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oylum Höyük'ün bölgenin en önemli ve büyük höyüklerinden olduğunu söyledi. Oylum Höyük'te dördüncü kazı sezonuna başladıklarını dile getiren Engin, "Önceki yıllarda başlanan höyüğün kuzeybatı yükseltisinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz'' dedi. Engin, bu yılki çalışmaları, kısmen açığa çıkartılan Orta Tunç Çağı'na tarihlenen milattan önce 2000-1600 yılları arasını kapsayan yerleşim katmanlarında yürüttüklerini belirterek, Orta Tunç Çağı'na ait üç yerleşim tabakasında kazıların devam ettiğini ifade etti.Orta Tunç Çağı'nın en erken evresine ait büyük bir anıtsal yapının niteliğini anlamaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Atilla Engin, şöyle devam etti:''Çalışmalarımız yeni ama önceki yıllarda elde edilen çivi yazılı belgeler ve krallara ait mühürler, buranın artık önemli bir krallık merkezi ve bir yönetim merkezi olduğunu işaret ediyor. Bu, lokalizasyonu henüz yapılmayan merkezi anlamaya ve bölgenin tarihini ışık tutmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar önemli bulgu ve buluntulara ulaştık. Özellikle Hitit Krallığına ait çivi yazılı tablet, Kuzey Suriye'yi Hitit İmparatorluğu adına yöneten Hitit prensesinin mühür baskısının bulunması, başka mühürlerin bulunması, buranın milattan önce 2000'li yıllarda bir yönetim merkezi ve bölgesel merkez olduğunu gösteriyor."Engin, kazı alanının Suriye sınırına yakın olduğu için zaman zaman çatışma sesleri duyduklarını ancak bu duruma alıştıkları için çalışmaları aksatmadan sürdürdüklerini kaydetti.


Açık hava müzesi çalışmaları

Engin, önceki yıllarda Oylum Höyük'ün dışındaki bir alanda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Bu alanda mozaikli bir bazilika kalıntısına rastlamaları üzerine çalışmaları birkaç yıl yürüttüklerini belirten Engin, ''Tabanı mozaiklerle kaplı bir bazilika açığa çıkarttık. Kilis Valiliği ile buranın bir açık hava müzesi haline getirilmesine yönelik ortak proje yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde müze çalışmaları ile kazı çalışmaları birlikte yürütülecek'' diye konuştu.


Radikal



Geri Dön